BEOGRADSKE SUZE UZ MOSTARSKI SEVDAH: Centar “Sava” odjekivao jecajima, smehom i najlepšim notama!

Mostar Sevdah Reunion
Dnevno.rs / A.Lazić

Pred punom Velikom dvoranom beogradskog Centra "Sava" nastupio je Mostar Sevdah Reunion, pioniri moderne sevdalinke. Evo kako se Beograd proveo na njihovom koncertu.

 

Bilo je to lepo veče u beogradskom Centru „Sava“. Redovi Velike dvorane strpljivo su se ispunjavali ljubiteljima bosanskog sevdaha i srpskog meraka, sve dok svetla nisu utihnula i dozvolila nam da otplovimo u neke druge svetove.

Tako je bilo jednostavno zaboraviti na sve svakodnevne probleme onog trena kada su momci iz grupe Mostar Sevdah Reunion zasvirali. Već uz prve tonove publika je udahnula duboko, znajući da im predstoje sati uživanja. Smeha, radosti, plača, tuge – jednom rečju, sevdaha.

Dok je Suljagina Fata šetala do Mostara grada, pitali smo se kud se šeće dilber, ali i što nema onog nekog, nama tako posebnog i večno sanjanog o kome ili o kojoj „ljubav pjesmu kreće“. 

 

Foto: Dnevno.rs / A.Lazić

Uživao je Beograd uz mostarski sevdah, ali i uz piće – ponegde u publici video se odsjaj pljoski. Reklo bi se da su to bili pravi poznavaoci sevdalinki koji znaju da se ovakve pesme o životu i svemu što ga čini smeju konzumirati samo uz dobru kapljicu.

Ljudi iz prvih redova zadivljeno su posmatrali „zvezdano nebo“ koje bi se oformilo u Dvorani svaki put kad bi Mostar Sevdah Reunion zasvirao neku od najvoljenijih pesama. U tim trenucima svi su uključivali telefone i snimali, a svetlašca bliceva u mraku činila su da pomislimo da smo na samom nebu, da nas sevdah nosi ka nekim visinama o kojima bismo kao obični smrtnici mogli samo da sanjamo.

 

Foto: Dnevno.rs / A.Lazić

Vadili su se telefoni uz najlepše pesme, zvali su se prijatelji, članovi porodice, ali i voljeni i bivši voljeni. Plakalo se, onako kako se samo uz sevdah plače. Nemo, ali istovremeno glasno. Svim srcem i dušom. Onako kako nas sevdah lomi, kida i istovremeno spaja.

Po ko zna koji put momci iz Mostar Sevdah Reuniona, zajedno sa specijalnim gostom Milutinom Sretenovićem Sretom, uspeli su da učine ono što nam se čini nemoguće. Gitarama, klavirom, harmonikom, violinom, bubnjevima i fantastičnim glasovima sve su nas načinili jednakima. Nestale su boje, nestale su vrline i mane, Mostarci su nas ogolili i drsko nas pustili da upijamo pravi balkanski muzički raj.

Do sledećeg viđenja, Mostar Sevdah Reunione! Beograd će vas uvek nestrpljivo čekati!

 

Foto: Dnevno.rs / A.Lazić