HRVATSKA DELEGACIJA PREKINULA POSETU SRBIJI! Šešelj u Skupštini IZAZVAO INCIDENT, pale i TEŠKE PSOVKE

Vojislav Šešelj
Beta

Delegacija Hrvatskog sabora, predvođena predsednikom Gordanom Jandrokovićem, prekinulo je danas zvaničnu posetu Srbiji posle incidenta koji je izazvao predsednik Srpske radikalne stranke i poslanik Vojislav Šešelj.

 

– Uprkos vrlo dobrom početku službene posete i opredeljenosti da napravimo najbolje za unapređenje odnosa dve države, zbog ovoga čina kojim je grubo povređeno dostojanstvo Republike Hrvatske i hrvatskoga Sabora, prekinuli smo posetu – objavila je pres služba Sabora.

SRS je ranije danas saopštila da je Šešelj ispred Skupštine Srbije “izgazio hrvatsku zastavu” i psovao delegaciju Sabora Hrvatske koja se nalazi u zvaničnoj poseti Srbiji.

– Kada je na ulazu u Skupštinu ugledao hrvatsku zastavu, pritrčao je, oborio steg na beton, pokušao da iscepa zastavu, a onda su je on i Filip Stojanović gazili nogama.
 Pet članova obezbedjenja nisu bili u stanju da im otmu zastavu i steg – piše u saopštenju kao i to da je Šešelj rekao “da im je… majku ustašku svima”.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković najoštrije je osudila “brutalni pokušaj” lidera radikala da ugrozi dostojanstvo Skupštine Srbije i delegacije Sabora Hrvatske.

– Iskazano nepoštavanje prema državnim simbolima Hrvatske, čija se delegacija na čelu sa predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem nalazi u prvoj istorijskoj poseti Srbiji, nedopustivo je i predstavlja uvredu i za srpski narod koji se diči tradicijom gostoprimstva – navela je Gojković u saopštenju.

Jandroković je danas posle sastanka u Skupštini Srbije trebalo da prisustvuje otvaranju kancelarije Hrvatske privredne komore u Beogradu, a sutra da se sastane s predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, i na kraju da u Subotici da razgovara s predstavnicima hrvatske zajednice.