Vučićev “skraćeni” ekspoze trajao 6 sati, a evo šta poslanike čeka danas

Skupština
Printscreen

Sednica Skupštine Srbije na kojoj je mandatar Aleksandar Vučić predstavio program i članove Vlade Srbije trajala je šest sati, a rad će biti nastavljen danas kada će poslanici raspravljati o ekspozeu.

 

Kako naglašava agencija Tanjug, Aleksandar Vučić je u Skupštinu stigao 15 minuta pre početka sednice na kojoj je predstavio svoj novi kabinet. Oko 20 sati završio je izlaganje ekspozea.

Predsednica Skupštine Maja Gojković je nakon toga odredila pauzu i navela da se rad nastavlja u sredu od 10 h.

Nakon iznošenja ekspozea poslanici imaju pet sati za raspravu, ali s obzirom na mogućnost replika i javljanja po poslovniku, sednica bi mogla da potraje. Predsednica skupštine Maja Gojković produžila je rad i posle 18 časova.

Poslanici opozicije tražili su pre izlaganja ekspozea da se sednica odloži jer kako su naveli, zakazana je u prekratkom roku i poslanici nisu imali dovoljno vremena da se pripreme.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Milan Lapčević rekao je da su materijal od 130 strana u kome su program i ciljevi vlade dobili tek pred početak sednice. Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Bojan Pajtić rekao je da se tri i po meseca čekalo na formiranje vlade pa da se moglo sačekati još malo kako bi poslanici mogli da daju primedbe koje bi mogle unaprediti rad buduće vlade.

Predsednica skupštine Maja Gojković odgovorila je da je bilo dovoljno vremena za pripremu i da su na isti način i pre zakazivane sednice na kojima se birala vlada. Ona je napomenula i da će nakon izlaganja ekspozea odrediti kratku pauzu.

Predloženo je da buduća vlada ima 16 resora, četiri potpredsednika koji će obavljati i ministarske dužnosti i tri ministra bez portfelja. Polovinu resora u budućoj vladi treba da preuzmu novi ministri, dok u ostalih osam ministarstava neće biti personalnih promena. Da bi vlada bila izabrana potrebno je da za nju glasa najmanje 126 poslanika. Mandat vlade počinje polaganjem zakletve.

Ukoliko bude izabrana, u novoj vladi, koju je predložio mandatar Aleksandar Vučić, biće osam novih ministara kojih nije bilo u prethodnoj vladi, dok će šest ministara iz prethodnog sastava ostati bez te funkcije.

U Vučićevom kabinetu će, ukoliko bude izabran u parlamentu, prvi potpredsednik i ministar spoljnih poslova biti Ivica Dačić, potpredsednik i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, potpredsednica i ministarka građevine Zorana Mihajlović i potpredsednik i ministar trgovine Rasim Ljajić.

U novoj vladi Aleksandra Vučića ministar finansija biće Dušan Vujović, ministar privrede Goran Knežević, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministar rudarstva Aleksandar Antić, ministarka pravde Nela Kuburović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, ministar odbrane Zoran Đorđević, ministar prosvete Mladen Šarčević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar rada Aleksandar Vulin, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Ministri bez portfelja biće Jadranka Joksimović, Slavica Đukić Dejanović i Milan Krkobabić.