SMEDEREVO DIGLO SRBIJU NA NOGE: Građani sami organizuju OTKAZANI KONCERT VLADA GEORGIEVA

Vlado Georgiev
Wikipedia/Sstruja/Kolaž

Na društvenim mrežama mnogo buke se ovih dana podiglo oko događaja u Smederevu. Scenario na momente liči na nešto što je iskočilo iz pera Branislava Nušića, a skoro je izvesno da je i politika umešala svoje prste.

 

Nekadašnju prestonicu Srbije ovih dana potresa afera oko otkazivanja koncerta Vlada Georgieva.

Sve je počelo početkom februara kada je za 4. mart u Sportskoj hali Smederevo najavljen solistički koncert Vlada Georgieva. Karte tek što su počele da se prodaju kada je stigla vest da je koncert otkazan. Oko toga se tada na društvenim mrežama diglo dosta buke jer se spekulisalo da je do otkazivanja došlo nakon što je pevač na Tviteru javno pohvalio budućeg predsedničkog kandidata Sašu Jankovića. Bizarnost situacije povećala je i činjenica što je kao razlog za otkazivanje koncerta naveden problem koji je hala imala sa – osiguračima!

Smederevce je nedugo potom obradovala vest da će koncerta ipak biti jer je “EPS izašao u susret” i rešio problem. A onda je Vlado na svom Tviter nalogu objavio da mu je ponovno javljeno da koncerta neće biti. Ovoga puta, razlog nije naveden, ali se na društvenim medijima spekuliše da se to podudara sa muzičarevim pojavljivanjem na skupu podrške Saši Jankoviću u beogradskoj Hali sportova.

Za Smederevce je ovakav kraj priče bio neprihvatljiv! Na Fejsbuku je osnovana grupa “Koncert Vlada Georgieva-ipak ćemo održati” koja je za samo nekoliko dana sakupila više hiljada članova ne samo iz Smedereva već iz cele Srbije, pa i sveta.

– Fejsbuk grupa “Koncert Vlada Georgeva – ipak ćemo održati” osnovana je kao reakcija na otkazivanje koncerta za koje nismo dobili, mi kao građani, nikakvo obrazloženje, kao što ga nije dobio ni sam Georgiev. Mogli smo samo da pretpostavimo da je razlog njegova podrška jednom od opozicionih predsedničkih kandidata. Smatrali smo da to je nedopustivo i reagovali prvo kao pojedinci, da bi se zatim okupili u grupu. Smatrali smo da je takvim postupkom organizatora koncerta ili onoga ko je naredio njegovo otkazivanje, povređeno naše pravo da sami biramo šta ćemo slušati, naše pravo na izbor, u krajnjoj liniji, naše pravo na slobodnu misao. Povređeno je i pravo samog Georgieva na rad i njegovo slobodno izražavanje – pričaju za Dnevno.rs organizatori grupe.

Oni naglašavaju da član 46. Ustava Srbije kaže da se “jemči sloboda mišljenja i izražavanja, kao i sloboda da se govorom, pisanjem, slikom ili na drugi način traže, primaju i šire obaveštenja i ideje.”

Nas je zabolelo to što će sutra neko pomisliti da treba zabraniti neke filmove ili neke knjige ili neke slike jer se njihovo političko opredeljenje ne slaže sa trenutno vladajućim. Zar treba da čekamo da zatvore radnju mog automehaničara ili vašeg frizera jer misle/glasaju drugačije? Zar taj frizer, mehaničar, Georgiev treba da ostanu bez posla jer su se drznuli da iznesu drugačiji stav? Znači – ideja je bila da stanemo u odbranu svog prava izbora i svačijeg prava na rad i slobodno izraženu volju – kažu pokretači Fejsbuk grupe.

U trenutku objavljivanja ovog teksta grupa je prešla 15 hiljada članova okupljenih oko jedne ideje – kada već organizatori neće, oni sami će napraviti koncert i to onda kada je i trebalo – 4. marta u 20:30 na Gradskom trgu!

– Kada je naš drugar predložio da nekako odreagujemo na otkazivanje koncerta, bilo je raznih ideja, na primer da u zakazano vreme koncerta svi odvrnemo do daske naše aparate na kojima možemo da pustimo neke pesme Vlada Georgieva, da otvorimo prozore i da se ta muzika čuje. Na kraju smo se složili da je najbolje da se sakupimo na Fontani (tako Smederevci zovu Gradski trg) i da sami napravimo neku varijantu koncerta, žurku na kojoj ćemo slušati muziku, pevati, igrati i biti zajedno onako kako smo trebali da budemo na koncertu u hali – objašnjavaju Smederevci i naglašavaju da je reč o grupi entuzijasta koji ovo rade bez bilo kakve računice ili podrške bilo kakvih stranaka i organizacija.

Subotnji koncert-protest je prijavljen policiji i Gradskoj upravi, a Vlado Georgiev je pozvan da bude gost na “koncertu Vlade Georgieva”. Pevač je u međuvremenu i potvrdio da dolazi. Podršku kolegi dale su i neke druge javne ličnosti, a na Fejsbuku se javljaju ljudi iz cele Srbije, kao i Smederevcu rasuti po celom svetu.

– Želimo da sačuvamo izvornu ideju, a to je da je ovo spontani, građanski protest. Nema politike, nema skrivenih ciljeva, nema para, nema nasilja, nema mržnje. Nema političkih obraćanja, kandidata, parola… Želimo da sebi i ovom gradu vratimo pravo na slobodu, osmeh, izbor, pesmu. Ovo je prestoni grad, to nas obavezuje na određenu dozu dostojanstva koju samo kao slobodni građani možemo da sačuvamo – zaključuju pokretači ovog neobičnog Fejsbuk projekta i pozivaju sve da dođu u subotu na gradski trg u Smederevu i pokažu da su spremni da čuvaju svoja prava.