“DOBRO DOŠLI U PAKAO”: HAOS u Hamburgu! Letele flaše i kamenice, POVREĐENO 111 POLICAJACA (VIDEO)

hamburg
dnevno.rs/kolaž

Burno u Hamburgu! Na protestu protiv globalizma pod sloganom "Dobro došli u pakao" sukob dogodio se veliki sukob sa policijom. Letele su flaše, kamenice. Epilog: 111 policajaca povređeno!

 

U četvrtak uveče došlo je do sukoba sa policijom nakon što su ekstremni levičarski aktivisti policajce gađali flašama, petardama i drugim predmetima. Policija je uzvratila vodenim topovima i suzavcem, javio je AFP. Sukobi su nastavljeni i danas.

Policija je revidirala na više bilans noćašnjih okršaja s demonstrantima u tom gradu, i navela da je bilo 111 povređenih policajaca, 29 osoba je privedeno, a 15 zadržano u pritvoru, prenosi nemačka agencija DPA.
 

Policija je objavila jutros da je u toku operacija protiv nasilnih osoba koje bacaju molotovljeve koktele i pale policijska kola u kvartu Altona, blizu policijske stanice.

Takođe su javili da su jutros upotrebili vodene topove da rasture blokadu demonstranata kod jezera malo udaljenog od sajma gde danas počinje samit, prenosi AP. Kako je navedeno, više puta je upozorena grupa demonstranata da raščisti put pre nego što su intervenisali.

Četiri policijska helikoptera nadleću grad. Televizija NTV pokazala je pored izgorelih vozila i polomljene izloge radnji i lokalni sud od sinoćnjih okršaja.

Na čelu kolone demonstranti su nosili transparente sa natpisima “Razbijte G20” i “Dobrodošli u pakao” – što je glavni moto organizatora protesta. Ekstremno levičarski “crni blok” činilo je nekoliko stotina aktivista koji su bili obučeni u crno i nosili ogroman crni balon.

Uoči i tokom dvodnevnog samita G20 očekuje se do 100.000 demonstranata.

Samit u Hamburgu okupiće svetske lidere među kojima će biti predsednici Rusije, SAD i Kine – Vladimiri Putin, Donald Tramp i Si Đinping. Prema ocenama mnogih svetskih agencija ovo bi mogao da bude najnapetiji samit do sada. 

Za obezbeđivanje samita u Hamburgu angažovano je oko 20.000 policajaca.

 

Protesti su nastavljeni i jutros, kada se dogodio manji okršaj demonstranata sa nemačkom policijom.