PRIRODA SE RAZBESNELA: Nakon 54 godina, iznenada se probudio ogromni vulkan u Čileu

Južni deo Čilea je pod pepelom u četvrtak posle dve neočekivane erupcije vulkana Kalbuko koji je "spavao" 54 godine. Eksplozije lave, dim, pepeo i prašina su izazvali evakuaciju 5.000 ljudi.

 

Iako poslednjih dana nije bilo geoloških nagoveštaja erupcije, vulkan na nadmorskoj visini od 2003 metara na obali Tihog okeana, 1.300 kilometara južno od glavnog grada, Santjaga, iznenada se “probudio” u sredu popodne, ispaljivanjem debelog stuba belog dima i ogromnog oblaka pepela 15 kilometara uvis.
 
Prvu erupciju je vulkanolog Gabriel Orosko opisao kao “eksplozivnu”, a trajala je 90 minuta, i zvanično je rangirana na 4-5 stepeni, na skali od nula do osam.
 
Nekoliko sati kasnije, u četvrtak, izbila je nova erupcija, još silovitija i potresla vulkan, a televizije su prenosile uzbudljive slike plamene vejavice pepela. To je trajalo celu noć i dogodile su se još dve erupcije.
 
Iako je lava letela iz vulkana u nebo, uz mnogobrojne munje, u četvrtak na obroncima vulkana nema njenih tragova.
 

Debeo sloj pepela prekriva okolinu, a građevinske mašine su angažovane da čiste puteve.
 
Čileanska vlada kaže da nema žrtava, i proglasila je “crvenu uzbunu” u toj oblasti koja je među turistički najatraktivnijim u Čileu.
 
U južnoj Argentini, vlasti turističkog grada Bariloće koji je na samo 100 kilometara od vulkana, takođe su uvedele vanredne mere i zatražile od građana da ne izlaze iz kuća, zbog pepela.
 
Vulkan Kalbuko je prethodnu erupciju imao još 1961. godine.  

– On uopšte nije ‘spavao’! Bio je aktivan i živ sa redovnim emisijama gasa i dima – rekao je za AFP Floran Brengije, seizmolog Univerzitetu u Grenoblu, u Francuskoj.
 

– Period od 50 godina između erupcija je veoma kratak za vulkane – nastavio je on uz ocenu da “ova nova erupcija nije nimalo iznenađujuća”.
 
Kada je vulkan počeo da se “budi” u sredu, ljudi su osećali više uzbuđenja, nego straha, i krenuli su prema njemu da ga slikaju, rekao je za AFP Alvaro Asensio, žitelj te oblasti.
 
– Došao sam u Čile na odmor, ali ovo nisam očekivao. Erupcija je neverovatna…Cena odmora mi se isplatila ovim spektaklom Kalbuka – rekao je 30-godišnji američki turista Kodi Fric.

U Puerto Varasu, turističkom gradu sa 38.000 stanovnika, na obali jezera Lankuiue, sve je bilo kao i obično u četvrtak, ali svi zabrinuto gledaju ka vulkanu, udaljenom četrdeset kilometara.
 
– Ne znamo šta će biti, sasvim je nepredvidiv – rekla je čileanska predsednica Mišel Bašele.
 
Postoji mogućnost da lava istopi sneg i izazove poplave, upozorila je Bašele, ukazujući na štetu od pepela po useve i na poremećaj lokalne privrede, turizma i, posebno, na ugroženost zdravlja stanovnika kojima je preporučila da se zaštite maskama. Nastava je obustavljena u školama, kao i letovi aviona u toj oblasti.  

Ovo je druga erupcija u Čileu za nekoliko nedelja pošto je marta proradio vulkan Viljarika, takođe na jugu što je dovelo do evakuacije 3.600 ljudi.

 
Čile ima oko 90 aktivnih vulkana, a Kalbuko važi za jednog od najopasnijih.