AFERA KOJA JE PROTRESLA SVET: Procureli mejlovi Hilari Klinton koji otkrivaju PRAVI RAZLOG rušenja Gadafija

Gadafi
Commons Wikipedia

U mejlu koji je Hilari Klinton, tadašnjoj državnoj sekretarki poslao njen nezvanični savetnik, Sidni Blumental, a sa naslovom "Francuski klijent i Gadafijevo zlato", kako navodi foreignpolicyjournal.com, piše da je predsednik Francuske Nikola Sarkozi predvodio napad na Libiju zbog pet vrlo konkretnih ciljeva - kako bi došao do nafte, osigurao frrancuski uticaj u tom regionu, kako bi Sarkozi u Francuskoj podigao svoj rejting, kako bi utvrdio dominaciju francuske vojne sile, i konačno, kako bi sprečio Gadafijev uticaj u tzv. "frankofonoj Africi".

 

Afera sa mejlovima koji su procureli sa privatnog naloga Hilari Klinton i dalje hara svetom dok sve više detalja isplivava na površinu, iako kandidatkinja za predsednicu Amerike svim silama pokušava da zataška informacije.

Tako je nedavno otkriveno i da je Francuska zagovarala stvaranje zone zabrane letenja u Libiji kako bi se zaštitili civili, međutim, po svoj prilici, pravi razlozi iza toga bili su sprečavanje Gadafija da ostvari svoje planove o stvaranju libijske valute, zlatnog dinara.

Podstimo, Stejt Dipartment je pustio u javnost oko 3.000 mejlova Hilari Klinton, među kojima i jedan pod naslovom “Francuski klijent i Gadafijevo zlato”, prenosi theantimedia.org

Naime, prema sadržaju tog mejla zaključeno je da je NATO planirao da svrgne Gadafija sa vlasti kako bi sprečili stvaranje afričkog “zlatnog dinara”, ali i kako bi se dokopali libijskih rezervi ulja.

U mejlu koji je Hilari Klinton, tadašnjoj državnoj sekretarki poslao njen nezvanični savetnik, Sidni Blumental, a sa naslovom “Francuski klijent i Gadafijevo zlato”, kako navodi foreignpolicyjournal.com, piše da je predsednik Francuske Nikola Sarkozi predvodio napad na Libiju zbog pet vrlo konkretnih ciljeva – kako bi došao do nafte, osigurao frrancuski uticaj u tom regionu, kako bi Sarkozi u Francuskoj podigao svoj rejting, kako bi utvrdio dominaciju francuske vojne sile, i konačno, kako bi sprečio Gadafijev uticaj u tzv. “frankofonoj Africi”.

Libija je, inače, zlato najvećim delom čuvala u svojim sefovima u Libiji, a ne u Švajcarskoj. Samo dvadeset zemalja u svetu ima veće zlatne rezerve od Libije. Britanija, na primer, ima duplo više, ali i deset puta veći broj stanovnika. I Alžir ima ogromne količine zlata. U to vreme, rezerve Libije procenjene su na 143 tone zlata, i približnu količinu srebra!

Kako se u mejlu dalje otkriva, Gadafi je planirao da taj novac uloži u stvaranje pan-afričke monete koja bi se zasnivala na libijskom zlatnom dinaru. Cilj toga bio je da se frankofonim zemljama u Africi pruži alternativa u odnosu na francuski franak.

Prema procenama, vrednost zlata i srebra u libijskim rezervama procenjena je na sedam milijardi dolara. Francuske obaveštajne službe otkrile su Gadafijev plan ubrzo posle prvih pobuna u Libiji, pa je to bio odlučujući faktor da Sarkozi odluči da napadne Libiju.

Podsetimo, Gadafi je upozorio Evropu šta će se dogoditi ukoliko bude svrgnut sa vlasti:

Slušajte me sad, vi ljudi iz NATO! Bombardujete zid koji stoji na putu migrantima iz Afrike ka Evropi, i teroristima Al Kaide. Taj zid je Libija. Vi ste ga razbili. Vi ste idioti, i gorećete u paklu zbog hiljada migranata iz Afrike, i zbog podrške Al Kaidi. To će biti tako. Ja nikada ne lažem. Ne lažem ni sada – napisao je Gadafi u otvorenom pismu koje je objavio ruski dnevnik “Zavtra” u maju 2011. nekoliko meseci pre nego što je ubijen.