ERDOGAN OKRENUO NOVI LIST: Velika čistka u Turskoj

Erdogan
Printscreen/Youtube

Turski zvaničnici nakon pokušaja puča sprovode veliku čistku u zemlji, a režim Redžepa Erdogana je zaoštrio i retoriku u spoljnoj politici.

 

Turska je zvanično zatražila od SAD izručenje muslimanskog sveštenika Fethulaha Gulena, zbog sumnje da je povezan sa neuspešnim pokušajem vojnog puča.

Istovremeno sa slanjem dokumenata, Ankara je optužila Vašington da ima dvostruke standarde u borbi protiv terorizma, jer su odmah zatraženi “jasni dokazi” da je Gulen umešan u puč.

“Kakve ste vi dokaze tražili o teroristima nakon napada na Njujork 11. septembra”, upitao je turski premijer Binali Jildirim.

Turska traži i od susedne Grčke izručenje pučista koji su nakon neuspeha u noći između petka i subote zatražili utočište u toj zemlji.

Turski ambasador je zapretio Grčkoj da će “bilateralni odnosi biti narušeni, ukoliko odbegli vojnici ne budu uhapšeni i vraćeni Turskoj”.

Odnosi sa Nemačkom su već zategnuti, nakon usvajanja rezolucije u Bundestagu o genocidu nad Jermenima i zabrane nemačkim političarima da posete NATO bazu Indžirlik, koja se koristi za napade na položaje Islamske države.

U toj bazi su, između ostalih, smeštene trupe SAD i Nemačke, a turske vlasti su “u sklopu istrage o puču” sekle struju Indžirliku i slale policijske timove da pretraže bazu. Istovremeno, u javnosti se govorilo o tome da je puč imao podršku zapadnih sila.

Ključan je svakako odnos sa SAD, čiji je ambasador odbacio bilo kakve spekulacije o američkom učešću u organizaciji neuspelog prevrata.

Gulen živi u SAD u dobrovoljnom egzilu i nakon haosa u Turskoj je praktično proglašen “državnim neprijateljem broj jedan”.

“Poslali smo četiri dokumenta SAD za izručenje vođe terorista. Predstavićemo ih uz više dokaza nego što oni žele”, rekao je premijer Turske Binali Jildirim u turskom parlamentu, prenosi AFP.

On je dodao da će Turska “iskoreniti” pokret Gulena tako da, kako je rekao, nikada ne može ponovo izdati turski narod, navodi Rojters.

Jildirim je ocenio i da je pokušaj vojnog puča, koji je izveden 15. jula, bez presedana u istoriji Turske, jer su meta bili civili.

Gulen, kojeg turske vlasti optužuju da je organizovao neuspeli pokušaj vojnog puča i oštri protivnik turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, ocenio je ranije danas da je zahtev turskih vlasti da ga SAD izruče Ankari zbog navodne uloge u neuspelom puču unapred osudjen na neuspeh.

Gulen negira optužbe Ankare da stoji iza pokušaja puča.