ČEŠKI RAJ U VIDU GRADSKOG PREVOZA: Evo koliko košta “BUS PLUS” u Pragu!

Prag - gradski prevoz
Pixabay.com

Prag je raj za sve koji vole da se voze gradskim prevozom i koji naprosto uživaju da istražuju razne linije javnog transporta.

  

Svakome ko je ikada kročio u Prag na duže od dva dana jasno je da je javni prevoz jedna od najboljih karakteristika češke prestonice.

Još u doba pre našeg Bus Plusa, Česi su nudili karte za 30 i 90 minuta vožnje, koje možete kupiti i putem SMS-a, kao i turističke karte (na 24 i 72 časa). Što se tiče takozvanih “povlastica”, odnosno dugovremenih karti za prevoz, u ponudi su osim mesečne (kvartalna, petomesečna i godišnja karta).

Najvažnija informacija koja vam mora biti u umu u svakom trenu – nemojte se ‘švercovati’ po Pragu. Kazne su oštre, a kontrolori se nimalo neće sažaliti na priču sirotog turiste koji ne zna kako funkcioniše saobraćaj u Češkoj. Kontrole su česte, posebno kasno uveče, zato se pazite.

Kartu morate da validirate, inače vam apsolutno ništa ne znači to što je imate u džepu.

A evo koliko košta voziti se po Pragu (obračunato otprilike po današnjim kursevima srpskog dinara i češke krune):

 

No, imajte u vidu da objedinjeni praški javni prevoz obuhvata autobuse, tramvaje, metro (koji saobraća na svakih minut-dva, u tri linije koje spajaju krajnje delove grada), pa čak i brodove i žičaru, te da vam karta važi za svaki vid prevoza i da se može reći da je prevoz jeftiniji nego u Beogradu.