10 najčudnijih stvari koje smo otkrili u svemiru – Od ledenih zvezda do galaksija kanibala (VIDEO)

Živeći naše male živote na Zemlji lako je zaboraviti na ogromno neistraženo prostranstvo oko nas. Ovaj video podsetiće vas na to koliko se toga nalazi 'tamo negde', u dalekom svemiru i koliko malo o njemu zapravo znamo.

Novi video koji je objavio „All Time 10s” prepun je zanimljivih i neverovatnih otkrića na koje su ljudi naišli pretražujući svemir.

A bilo je tu nekih zaista „ludih” otkrića…

10. Rezervoari vode u svemiru

Rezervoar koji sadrži 140 triliona puta više vode od svih okeana na Zemlji okružuje crnu rupu koja proizvodi energiju jednaku onoj koju bi stvaralo hiljadu triliona sunaca.

9. Stubovi postojanja

Inkubatori novih zvezda, ovistubovi gasa i prašine mogu se protezati desetinama triliona kilometara, uprkos tome što se mislilo da ih je uništila supernova pre 6.000 godina.

8. Odbegle planete

Milioni planeta besciljno lutaju svemirom nakon što su ispale iz svoje orbite. Vrlo je moguće da je i iz našeg solarnog sistema izbačena jedna planeta prilikom njegovog stvaranja.

7. Pulsari

Rotirajuće zombi zvezde koje emituju radijaciju za koju se nekada mislilo da predstavlja način na koji vanzemaljci pokušavaju da komuniciraju sa nama. Ovi pulsevi radijacije sada se koriste kao GPS za svemirske brodove.

6. Magnetari

U pitanju su neutronske zvezde sa magnetnim poljima toliko jakim da mogu da smrve koru zvezde i da izazovu zvezdane zemljotrese. Sa udaljenosti od 1.000 kilometara bile bi u stanju da pogode ljudsko telo atomima koji bi nam pokidali kožu i meso.

5. 16 Psyshe

U pitanju je asteroid za koji se mislilo da je zapravo od gvozdenog jezgra delimično formirane proto-planete. Smešten je između Marsa i Jupitera i u pitanju je verovatno prvi metalni svet koji je otkriven.

4. Kvazari

U pitanju su diskovi materije koji okružuju crne rupe koji predstavljaju najsvetliej objekte u svemiru. Kvazari mogu biti trilionima puta svetliji od našeg Sunca.

3. Galaktički kanibalizam

U pitanju je proces prilikom kog velika galaksija „pojede” manju, tačnije, radi se o spajanju sa tom galaksijom.

Andromeda i Mlečni put trebalo bi da se sudare za 4 milijarde godina.

2. MIRA

Umiruća zvezda koja leti kroz svemir supersoničnim brzinama i za sobom ostavlja 13 svetlosnih godina dug trag materijala koji se pretvara u nove zvezde, planete i možda život.

1. Ledena zvezda

WISE 0855 0714 je braon patuljak čija temperatura iznosi -13 stepeni Celzijusa, dok na obližnjem patuljku Luhman 16B padaju kiše otopljenog olova.