Samo moć nekada nije dovoljna: Deset najmoćnijih vladara čije su smrti bile VIŠE NEGO BIZARNE!

Car Klaudije
wikipedia

Tokom istorije značajni vladari imalo su raznorazne loše ili neobične navike. Tako su pojedine pored bizarnih navika, obeležile i bizarne smrti

Neki čuveni vladari su umrli od trovanja hranom, neko je ubijen u krvavaoj zaveri, a neko je umro jer ga je ujeo majmun. Ovde ćemo izneti 10 najbizarnijih smrti čuvenih kraljeva i careva.

1. Kralj Džordž III

 

Kralj Džordž III je 1756. godine je oboleo od specifične mentalne bolesti, koja mu je upropastila i fizičko i psihičko zdravlje. Neki istoričari smatraju da je bolovao od porfirije tj. bolesti krvi koja vremenom dovodi do mentalnih oboljenja. Dok drugi na osnovu opisa njegovog ponašanja smatraju da je bolovao od jedne vrste manije. U poslednjim godinama njegovog života, ovaj kralj je halucinirao i neprestano pričao besmislice. 

U momentu nastupa smrti Džordž III je pljuvao krv, a na osnovu analize sačuvanih vlasi kose, vidi se da ga je neko trovao arsenikom.

2. Aleksandar od Grčke

 

Jedan od grčkih vladara u njenoj novijoj istoriji. Vladao je između 1917. do 1920. godine i umro je od sepse zbog ujeda majmuna. Tadašnje novine opisivale su njegove muke u detalje. Smrt ga je ipak spasila patnje.

3. Adolf Frederik

 

Švedski kralj Adolf Frederik, živeo je raskošno odajući se putenim uživanjima, a naročito jelu i piću. Šampanjac, kavijar, dimljena haringa, jastog i poslastice su se na njegovoj trpezi ređale u nizu. Međutim, umro je od prejedanja posle 14 pojedenih slatkih peciva.

4.Kralj Edvard II

 

Smrt ovog kralja prate mnoge špekulacije. Ono što je ostalo da se prepričava jeste slučaj da mu je kroz analni otvor gurnut vruć žarač za vatru koji mu je oštetio unutrašnje organe. Ta priča toliko intrigira istoričare, da su neki počeli da poriču da je uopšte ubijen.

5. Ćin Ši Huang

 

Prvi kineski car koji je osnovao “Vojsku od terakote”, umro je, jer je navodno slučajno progutao živu. Živa je unesena preko pilula koje mu je davao lekar, a za koje se u duhu tog vremena verovalo da će da mu produže život.

6. Viljem Osvajač

 

Umro je 1087. godine, jer mu se prednji deo sedla za vreme jahanja toliko jako zabio u stomak da su mu pukla creva. Rana se zagadila i umro je od sepse.

7. Frederik, princ od Velsa

Preminuo je u 44. godini života kada ga je pogodila lopta tokom partije kriketa. Dobio je jaku groznicu i zatim preminuo 1751. godine.

8. Rimski car Klaudije

 

U antičkim hronikama piše da je preminuo od trovanja pečurkama. Drugi izvori tvrde da je umro od pera koje mu je u grkljan zabio njegov lekar. Uglavnom, u jednom se antički izvori slažu-otrovala ga je njegova žena Agripina, koja se potom postarala da njen sin Neron dođe na vlast.

9. Engleski kralj Henri I

 

Sin kralja Viljema Osvajača, umro je u 68 godini pod čudnim okolnostima. Preminuo je tokom lova od prejedanja jeguljama. Odmh nakon obeda mu je pozlilo i preminuo je u toku noći pa se smatra da mu je specijalitet od ovih vodenih parazita bio otrovan.

10. Džejms I Škotski

 

Nepopularni škotski kralj iz 15. veka. Zarobljen od strane Engleza, pa vraćen u Škotsku posle datog novca na konto otkupa, toliko je razočarao svoj dvor i narod da ge je ubio profesionalni davitelj kojeg je angažovao njegov stric. Kada je vidoe da će biti ubijen, Džejms se sakrio u toalet u svojim odajama, gde ga je ubica našao. Skoro 17 puta je uboden i ostavljen da krvari kod septičke jame.loading...