106 GODINA OD SMRTI VOJVODE PUTNIKA: Evo kako je u Beogradu obeležen ovaj datum

Član Gradskog veća Jovan Jokić položio je danas venac na spomen-obeležje vojvodi Radomiru Putniku na Novom groblju povodom 106. godišnjice smrti velikog srpskog vojskovođe.

Radomir Putnik
Wikipedia

Jokić je podsetio da je današnja ceremonija održana u skladu sa Državnim programom obeležavanja značajnih godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije.

– Danas smo se okupili da odamo počast velikom srpskom vojskovođi Radomiru Putniku. Prošlo je 106 godina od smrti prvog srpskog vojvode, koji je taj čin dobio nakon balkanskih ratova. Vojvoda Putnik je svojom hrabrošću, znanjem i mudrim komandovanjem doprineo da se srpski narod oslobodi. Dugujemo mu večnu zahvalnosti i neka mu je večna slava – rekao je Jokić.

Beoinfo

Državni sekretar Antić je istakao da je vojvoda Radomir Putnik jedan od najslavnijih srpskih vojskovođa.

– U Prvom balkanskom ratu vojvoda Putnik bio je komandant Rudničke brigade prve klase, a učestvovao je u oslobađanju Niša i borbama za oslobođenje Vranja, dok je u Drugom balkanskom ratu bio načelnik štaba Dunavske divizije. Na početku Prvog svetskog rata dobio je čin generala i postavljen na mesto načelnika Glavnog generalštaba – podsetio je Antić.