2020. NIJE NI U PRVIH PET! Ovo je lista za čovečanstvo ubedljivo NAJGORIH GODINA U ISTORIJI

Samo nedostaju kuga i asteroid govore mnogi ubeđeni da će ova godina biti najgora ikada. Istoričari poručuju da je samo u ovom milenijumu bilo mnogo gorih.

Kuga
Wikipedia/Wellcome Library

Počelo je sa šumskim požarima u Australiji, a zatim su SAD i Iran razmenili nekoliko raketa i činilo se da smo na pragu novog rata. Ipak, sve je zaustavio koronavirus čije posledice bi mogle da budu milioni mrtvih i velika ekonomska kriza.

Za mnoge od nas 2020. će verovatno biti najgora godina dosadašnjeg života, ali istoričari ukazuju da ona nije ni u prvih pet katastrofalnih.

1933. Dolazak Hitlera na vlast u Nemačkoj

Hitler
Wikipedia

Sama po sebi možda nije bila toliko loša koliko je postavila temelje najvećem razaranju koje je svet doživeo – Drugom svetskom ratu.

1918. Španska groznica odnosi 50 miliona života
Od španske groznice odnosno virusa AH1N1 od februara do aprila zaraženo je pola milijarde ljudi, a umro je svaki deseti. Pandemija je odnela više života nego ceo Prvi svetski rat.

1545. Meksička zaraza
Nepoznati uzročnik desetkovao je populaciju Indijanaca na oba američka kontinenta, smatra se da je umrlo između 5 i 15 miliona ljudi, odnosno 60 do 90 odsto starosedelaca Severne i Južne Amerike.

1349. Crna smrt hara Evropom

Kuga
Wikipedia

U epidemiji bubonske kuge umrlo je po nekim procenama oko 200 miliona ljudi u Evropi i Aziji, odnosno više od polovine tadašnjih stanovnika Evrope.

536. Najgora godina ikada, svet prekriva mrak
Godina je počela „crnom maglom“ koja se nadvila nad svet, a istoričari i danas debatuju da li je ona posledica erupcije nekog od tada aktivnih vulkana.

Pomračenje je značilo jedva dva sata slabe sunčeve svetlosti dnevno, pad temperature za dva stepena, propast poljoprivrede koja je vodila u glad, čak i sneg usred jula u Kini. Smatra se najgorom godinom za ljudsku vrstu u istoriji.

65,000,000 godina pre Nove ere
Dok nekom ne smrkne drugom ne svane. Smatra se da je negde u ovo vreme meteor udario u Zemlju i proizveo oblak prašine koji je potpuno blokirao sunčevu svetlost tokom narednih nekoliko godina. To je dovelo do izumiranja dinosaurusa, dramatičnih promena u biosferi i omogućilo razvoj ljudske vrste.