Sedam istorijskih ličnosti sa mračnim tajnama: Voleli su ih milioni, a oni su bili odgovorni za neke zaista UŽASNE STVARI

Predsednici SAD
Wikipedia

Za mnoge istorijske ličnosti, verujemo da su bile pravi sveci. Neki od njih su, istina, to u međuvremenu zaista i postali, ali da li to znači da nisu počinili i neke greške?

O ovome ćete retko čitati u udžbenicima iz istorije! Mračne strane ovih poznatih ličnosti i danas se retko pominju ili čak i prećutkuju.

Tomas Džeferson

 

Američki predsednik Tomas Džeferson, koji je napisao Deklaraciju nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država i za sva vremena uveo pravilo da “da su pred zakonom svi ljudi isti” i da imaju pravo na svojinu i sreću, na američkom jugu posedovao je hiljade robova.

Na imanju “Montičelo” sa afroamerikankom Sali Hemings Džeferson je imao šestoro dece koja su jako dugo bila njegovi robovi. Oslobodio ih je kao odrasle ljude, a Sali je bila robinja sve do Džefersonove smrti 1826.

Vinston Čerčil

 

Vinston Čerčil, koji je sinonim dobrog, snažnog i pravičnog vođe je imao mnogo mračnih strana. Jedna od njih je da skoro nije ni krio da je rasista.

– Ne priznajem da je velika nepravda učinjena crvenokošcima Amerike niti crncima Australije. Ne priznajem da je nepravda to što je (bela) snažnija rada, superiornija rasa, mudrija rasa došla i postavila ih na mesto koje im pripada – jednom prilikom je izjavio.

Mahatma Gandi

 

Mahatma Gandi “otac indijske nacije” je svetski simbol ljubavi, vere i nade, ali i on ima mračnu stranu kao i britanski vođa Vinston Čerčil za vreme čijeg mandata je započeo svoju borbu.

Naime, Gandi je u istoriju ušao poznat i po velikom libidu kojeg je jedva uspeo da obuzda živeći asketskim životom. Danas je opšte poznato da je Gandi sebe stavljao i na test tako što su mlade devojke i devojčice u pubertetu noćivale pored njega skroz gole.

Martin Luter King

 

Martin Luter King koji je poznat po odličnim govorima tokom borbe za ukidaje rasne segregacije u SAD-u, danas se negde naziva i plagijatorom!

Kada je Kingova žena donirala njegove papire i dokumentaciju Univerzitetu Stenford 1985. godine, naučnici su primetili da njegova doktorska diertacija sa bostoskog Univerziteta sadrži veliki deo rada drugog studenta Džaka Buzera. I Univerzitet u Bostinu je pokrenuo svoju istragu i utvrdio isto što i Stenford.

Abraham Linkoln

 

Abraham Linkoln, jedan od najčuvenijih američkih predsednika koji je pomirio “Sever i Jug”, danas se smatra za rasistu.

Za to je optužen jer u pismu iz 1862. godine, jednom svom prijatelju “pošteni Ejb” kaže: “Ako bih mogao da spasem Uniju bez oslobođenja robova, tako bih i uradio”.

Majka Tereza

 

Danas već svetica katoličke crkve, u istorijskoj realnosti je bolesne u Indiji držala u ponjavama na podu i hranila ih splačinama. Izgleda da je novac za lečenje bolesnih po Indiji, uzimala za sebe jer se ona lečila po najskupljim klinikama u SAD-u.

Volt Dizni

 

Volt Dizni, uvek zamišljan kao veseo i prijatan čovek zaljubljen u animaciju, bio je rasista… ili tako bar kažu njegovi kritičari. Ovaj slavni tvorac i dan danas najlepših crtanih filmova, kako navodi portal ViralNova, otvoreno ismeva afroamerikance u crtaću “Songs of the south”. Crtani se danas, iz očiglednih razloga, retko gde može videti.