TAJNA ULICE ADMIRALA GEPRATA: Možda nije “gepard”, ali se LAVOVSKI BORIO ZA SRPSKI NAROD

Admiral Geprat
Dnevno.rs/Kolaž

Beogradska ulica admirala Geprata nastavlja se na Gavrila Principa, proteže duž Savskog venca i na kraju "uliva" u Kneza Miloša, a nosi naziv po velikom vojskovođi, džentlmenu i velikom prijatelju srpskog naroda. Većina Beograđana ne zna o kome se radi, a problem im predstavlja i neobično prezime ovog čoveka pa otud i večita "dilema" - admiral Gepard ili Geprat?! Srpskim vojnicima u prošlosti ovo nije bio problem - oni su ga zvali jednostavno, ali neverovatno emotivno i slikovito, - srpska majka.

 

Opština Savski venac je po mnogo čemu sedište Beograda, a ujedno i jedan od najstarijih delova grada. Njene mnogobrojne ulice uglavnom nose imena po važnim istorijskim ličnostima, narodnim herojima, književnicima, vojvodama i generalima, a to je slučaj i sa jednom od ulica na koje Beograđani najčešće “love jezik” u ovom delu prestonice – da li je admiral bio Geprat ili Gepard?!

 

I, ko je on uopšte bio, pa da Beograđani po njemu nazovu jednu od ulica u samom srcu grada?!

 

“Srpska majka”

 

Viceadmiral Emil Geprat je 1916. bio komandant francuske vojske u Tunisu i gradonačelnik grada Tunisa. Tada su u ovu državu počeli da stižu brodovima srpski vojnici, oficiri, preživeli iz Albanske golgote.

Geprat je bio izuzetno predusretljiv prema našim vojnicima tako da je dobio nadimak “Srpska majka”. Preživeli su bili lečeni u bolnicama širom Magreba, a većina ih je bila smeštena u Bizerti. Civile koji su pristizali u Bizertu Geprat je slao na oporavak u Marselj, Nant, Pariz i druge gradove Francuske.

Istorijska uloga admirala Geprata po srpski narod bila je njegova lična odluka da se Srbi pristigli iz Grčke ne pošalju u pustinju Saharu, već da im se ukaže bolnička nega u samoj varoši Bizerti.

Geprat je ovde doneo odluku protivno stavu Vrhovne komande Francuske vojske da Srbi budu smešteni duboko u pustinju. Proslavljeni komandant je smatrao da se, bolesnim i iscrpljenim balkanskim saveznicima, bar na neko vreme, mora obezbediti “krov nad glavom”. Upravo ovo njegovo insistiranje spaslo je više hiljada naših vojnika.

 

Admiral se nije tu zaustavio! Tražio je (i izdejstvovao!) da se srpskim vojnicima povećaju sčedovanja gleba sa 600 grama (koliko su dobijali francuski vojnici) na 1 kilogram. U ono vreme, to je bilo nečuveno, ali Geprat je znao da je to jedini način da se Srbi, izgledneli i bolesni, spasu masovnog umiranja.

Sever Afrike primio je za vreme I svetskog rata preko 60.000 Srba, a te 1916. samo sa Krfa pristiglo je više od 11.000 Srba. Sve njih u Tunisu je sačekivao admiral Geprat i, obilazeći bolesne, na srpskom pitao: “Pomoz Bog, braćo Srbi! Da li vam šta treba?”

Do svoje, po Srbe izuzetno bitne odluke o premeštanju bolesnika i ranjenika u Bizertu, viceadmiral Geprat došao je kada je video stanje u kojem su došli prvi bolesnici.

Pozdravljam u vama oficire koji su vodili vojsku kojoj se ceo svet divi. Pozdravljam u vama vojnike koji su umeli sa toliko hrabrosti, oduševljenja i požrtvovanja da se lavovski bore protiv deset puta jačeg neprijatelja, pozdravljam u vama ljude – obratio se Geprat srpskoj vojsci.

 

Admiral Geprat “popravlja” uniformu pukovniku Đorđeviću, Foto: Wikipedia

“Dobro došli, gospođo”

Iz života ovog hrabrog vojskovođe i velikog čoveka zabeležena je i jedna dirljiva priča. Naime, na jednom od brodova koji su te 1916. dovozili srpske vojnike i izbeglice u Bizertu našla se i jedna žena, Srpkinja koju su silovali neprijateljski vojnici i koja je, nemajući gde, pošla sa vojskom.

Prilikom obilaska broda, Geprat je primetio da je vojnici kriju. Raščupana, vašljiva i iscepana, bila je jedan prizor. 

– Zašto krijete ovu ženu? – pitao je Geprat komandanta stroja.

– Ona sada nosi u utrobi dete neprijateljskog vojnika –  diskretno je odgovorio oficir.

Na te reči admiral je razmaknuo vojnike, prišao ženi i zauzeo stav mirno. Zatim se duboko poklonio, otpasao svoj paradni mač i položio ga pred noge žene, poljubi joj ruku i rekao: “Dobro došli, gospođo”.

  

Za sve što je činio, srpski vojnici su na admirala izlili svu svoju ljubav, prozvavši ga “Srpska majka”. A tu ljubav iskazali su simbolično i veličanstvenom paradom koju su organizovali u čast njegovog odlaska iz Bizerte.

Kao izraz zahvalnosti, admiralu Gepratu dodeljen je Orden Belog orla sa mačevima prvog reda, najveće srpsko odlikovanje posle Karađorđeve zvezde.

 

Foto: Orden Belog orla sa mačevima I reda

Vojska i narod su svoju zahvalnost Admiralu Gepratu iskazali i nakon Prvog svetskog rata i to na neverovatno dirljiv način.

Prilikom njegove posete Beogradu 1931. godine uz gromoglasne ovacije “Živela Francuska!” narod je na svojim ramenima nosio starog ratnika od Glavne železničke stanice do Slavije gde je bila predviđena glavna svečanost. Upravo deo te trase danas je ulica koja nosi ime ovog velikog prijatelja Srba.