Nemački istoričar Paul Hozer tvrdi da je nekadašnji nacistički vođa Adolf Hitler skoro deceniju živeo u kući koja je pripadala jevrejskom trgovcu Hugu Erlangeru.

 

Prema podacima koja je istraživanjem prikupio Hozer, Hitler je u minhenskom kvartu Lehel na adresi Turkstraše 41 boravio u periodu od 1920. do 1929. godine, osim godinu dana koliko je proveo u zatvoru Landsberg zbog neuspelog puča koji je organizovao u Bavarskoj.

U članku koji je objavljen u nemačkom tromesečniku “VfZ”, Hozer navodi da je Erlanger kuću kupio 1921, ali da mu je oduzeta 1934. zbog kašnjenja u otplati kredita, prenosi AP.

Prema Hozerovom istraživanju, Hitler se prema jevrejskom stanodavcu ophodio “ljubazno” uprkos tome što je gajio jak antisemitizam koji će kasnije doprineti nacističkoj politici ubijanja Jevreja.

Erlanger je preživeo Drugi svetski rat i uspeo da povrati kuću 1949. godine.

U eri ekspanzije Guglovog servisa Street View koji nam omogućava da zavirimo u skoro sve ulice na svetu, Nemci lude pokušavajući da zaštite svoju privatnost. Tako je i zgrada u kojoj je živeo Hitler, u ulici Turksštrase 41, zamućena na ovom servisu – verujemo da je previše ljudi želelo da vidi kako ona izgleda.