AGRESIJA KOJA SE NE SME ZABORAVITI: Kako je NATO na današnji dan ostavio više od 40 HILJADA civila bez vode?

Pre 22 godine NATO avioni srušili su Žeželjev most u Novom Sadu...

Printscreen/Youtube/RTS

Snažne detonacije odjeknule su i potresle Novi Sad u gluvo doba noći tog 26. aprila, ratnog proleća 1999. godine. Agresorski NATO projektili nemilosrdno su kidisali na Žeželjev most, odlučni da ga slome i da skonča u dunavskim dubinama.

Prethodno je danima prkosno odolevao. Prozvan zbog toga mučenikom, ali istovremeno i mostom-herojem, danima ranjavan, nije izdržao, i u 1.20 se sunovratio u reku.

Te noći, Novosađani su ostali i bez trećeg, tada poslednjeg izgrađenog mosta, a obale Dunava sa bačke i sremske strane, ništa nije povezivalo.

Celokupna betonsko-armirana konstrukcija i lukovi su nemoćno potonuli u veliku reku. Ostali su samo krajevi na obe obale i nosač, tužno podsećajući da je do tada tu bio most.

Njegovim rušenjem, više od 40.000 stanovnika sremske strane ostalo je bez vode, a Novosađani su se nekoliko dana patili sa vodosnabdevanjem zbog presečenog glavnog dovodnika.

Tugovali su Novosađani za Žeželjevim mostom. Istog jutra su se skupili na obali, i u neverici gledali ono što je od njega ostalo. Ostavljali su cveće, palili sveće. Bilo je i onih koji nisu krili suze.

Pre nego što će te kišne aprilske noći pre 22 godine biti srušen, “Žeželj”, kako su Novosađani iz milošte nazivali ovaj most, gađan je i 22. aprila u 15.10 sa četiri projektila.

Pre toga noću, i uvek je bio teško oštećivan. Delo čuvenog neimara naše mostogradnje akademika Branka Žeželja, po kojem i dan danas nosi ime, ratnog aprila 1999. godine bilo je pogođeno sa najmanje 15 projektila, od kojih su oni u dvadeset šestoj aprilskoj noći bili ogromne razorne moći i presudni.

Žeželjev most je građen od prenapregnutog betona, a u saobraćaj je pušten 1961. godine povodom Dana oslobođenja grada 23. oktobra. Priprema za njegovu gradnju započele su šest godina ranije. Bio je drumsko-železnički most dužine 446 metara i širine 21,50 metara.

Novosadski mostovi

Ratne 1999. godine, obale Dunava u Novom Sadu ostale su bez sva tri mosta. Varadinski, koji su Novosađani najviše voleli, srušen je u zoru prvog aprila u 5.05. Kada je grunula raketa, na sredini mosta se zatekao Novosađanin Oleg Nasov. Nažalost, nije mu bilo spasa.

Dva dana kasnije, 3. aprila u 19.55 srušen je i Most slobode. Na grandioznom mostu koji je spajao Novi Sad i Sremsku Kamenicu, u trenutku kada je pogođen, ranjeno je sedmoro ljudi koji su se zatekli na njemu. NJihovo spasavanje je bilo vrlo dramatično.

Devetnaest godina od rušenja, u svoj svojoj blistavoj lepoti, belim grandioznim lukovima, Žeželjev most od 1. septembra 2018. godine ponovo grli sremsku i bačku obalu, kada je u prisustvu Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, i Johanesa Hana, evropskog komesara, svečano pušten za drumski i biciklistički saobraćaj kao i za pešake.