AJNŠTAJN U STRAHU: Pronađeno PISMO NAUČNIKA koje otkriva zašto je POBEGAO iz Nemačke i pre dolaska Hitlera (FOTO)

Albert Ajnštajn je bio u bekstvu i strahovao za budućnost Nemačke više od decenije pre dolaska nacista na vlast, prenosi danas agencija AP koja je imala uvid u pismo čuvenog fizičara iz avgusta 1922.

Beta

Ajnštajna, koji je bio jevrejskog porekla, policija je 1922. godine upozorila da je u opasnosti. On je iz Berlina pobegao na sever Nemačke, odakle je pisao sestri Maji.

Pismo koje je Ajnštajn uputio mlađoj sestri bilo je u vlasništvu nepoznatog kolekcionara. Biće ponuđeno na aukciji u Jerusalimu iduće sedmice. Početna cena pisma je 12.000 dolara.

ČULI STE ZA KRISTALNU NOĆ?! Evo zbog čega je ona Hitleru bila JEZIVO VAŽNA i zašto je u Nemačkoj VIŠE NIKO TAKO NE ZOVE

Beta

– Niko ne zna gde sam, rekao sam im da sam na putu. Ovo su ekonomska i politička mračna vremena i drago mi je da sam mogao da pobegnem od svega toga – zapisao je naučnik.

Pismo pokazuje da je Ajnštajn bio zabrinut za budućnost Nemačke skoro čitavu godinu pre nego što su nacisti pokušali svoj prvi dolazak na vlast tokom Pivničkog puča u Minhenu.

– Prilično mi je dobro uprkos rastućem anti-semitizmu među mojim nemačkim kolegama. Prilično sam suzdržan. Novac zarađujem nezavisno od države, pa se može reći da sam slobodan čovek. Vidiš, na putu sam da postanem neka vrsta putujućeg propovednika. To je, prvo, prijatno, a drugo – neophodno – navodi Ajnštajn u pismu koje nema povratnu adresu.

NIKAD JE NIJE CENIO! Jedna rečenica iz AJNŠTAJNOVOG PISMA prijatelju otkriva svu TUGU MILEVE MARIĆ

Naučnici veruju da je Ajnštajn ovo pismo napisao neposredno pre nego što se otisnuo na turu predavanja širom Azije i na taj način osudivši sebe na svojevrsan “svojevoljan egzil”.

– Ne brini za mene, ni ja ne brinem iako su ljudi prilično uznemireni. Čini se da je u Italiji situacija ista kao i kod nas – piše Ajnštajn sestri.

Kasnije toko 1922. Ajnštajn je dobio Nobelovu nagradu za fiziku.

Ovo nije prvi put da javnost vidi pisma u kojima slavni naučnik iznosi svoju brigu zbog antisemitizma u Nemačkoj, ali je dokument značan jer pokazuje koliko rano je Ajnštajn počeo da strahuje od dolaska nacista na vlast. 

Albert Ajnštajn je osrekao nemačkog državljanstva 1933. kada je Hitler postao kancelar. Nastanio se u SAD gde je ostao do svoje smrti 1955. godine.

Wikipedia

U Nemačkoj je za danas najavljena državna komemoracija povodom 80 godina od Kristalne noći, pogroma Jevreja u doba vladavine nacista.

U noći između 9. i 10. novembra 1938, nacisti su u Nemačkoj demolirali više od 7.000 jevrejskih kuća i prodavnica. U Kristalnoj noći ubijeno je više od 90 Jevreja, a 30.000 muškaraca i dečaka odvedeno je u koncentracione logore.