AJNŠTAJNOVO PISMO O “SVEVIŠNJEM”: Odbacio je Boga, religiju zvao “primitivnim sujeverjem” pa godinu kasnije – UMRO

Rukom napisano pismo Alberta Ajnštajna o njegovom poimanju Boga, religije i smisla života prodato je na aukciji u Njujorku za 2,89 miliona dolara, saopštila je kuća Kristi. To je rekordna cena za pismo dobitnika Nobelove nagrade za fiziku (1921).

Ajnštajn
Wikipedia.org

Pismo je prodato znatno više od procene koja se kretala između milion i 1,5 miliona dolara.

Pismo iz 1954. godine napisano je na nemačkom jeziku i upućeno filozofu Eriku Gutkindu. Najveći fizičar 20. veka, koji je bio jevrejskog porekla i pobegao iz Nemačke pred dolazak Adolfa Hitlera, opisuje svoja verska ubedjenja.

– Reč Bog za mene nije ništo drugo nego izraz i proizvod ljudske slabosti. Biblija je zbirka sa uvaženim legendama ali ipak prilično primitivnim – napisao je Ajnštajn dok je bio je na Univerzitetu Prinston u Nju Džersiju, godinu dana pre nego što je umro u aprilu 1955.

AJNŠTAJN U STRAHU: Pronađeno PISMO NAUČNIKA koje otkriva zašto je POBEGAO iz Nemačke i pre dolaska Hitlera (FOTO)

Ajštajn je dodao da nikakvo tumačenje, ma koliko tanano bilo, ne može da promeni njegov stav.

Predstavnik aukcijske kuće Kristi Piter Klarnet ocenio je nedavno da pismo predstavlja jedan od najkategoričnijih stavova u raspravi nauke protiv religije.

NIKAD JE NIJE CENIO! Jedna rečenica iz AJNŠTAJNOVOG PISMA prijatelju otkriva svu TUGU MILEVE MARIĆ

Ajnštajn u pismu nije poštedeo ni judaizam.

– Za mene je jevrejska religija kao i sve ostale relgije, oličinje primitivnog sujeverja. Jevreji kojima ja ponosno pripadam, mentalitet koji ja osećam da je duboko ukorenjen u meni, ne poseduje drugačije dostojanstvo u odnosu na druge narode – navodi se u pismu.