Ako nastupi apokalipsa ovo mesto će biti bezbedno – Napravljena savremena Nojeva barka (VIDEO)

Svet više ne mora da se brine da će ostati bez žitarica, voća, povrća i drugih jestivih biljaka i namirnica u slučaju apokalipse.

U proteklih šest godina, istraživači širom sveta prikupljali su preko 800.000 semenki postojećih biljaka, kako bi se zaštitila bioraznolikost Zemlje u slučaju kataklizme globalnih razmera.

Više od 20.000 primeraka tih prikupljenih semenki iz više od 100 svetskih država, stavljeno je u Globalni trezor semenki Svalbard, koji se nalazi u Norveškoj. Od japanskog misoa, varijante ječma, do retke crvene okre iz Tennesija pa preko brazilskog graška i 195 primeraka divljeg krompira i čeri paradajza, sve se to nalazi u navedenom trezoru, prenosi Independent.

Izgradnja tog trezora koštala je gotovo 5 miliona funti, a dizajniran je tako da može da preživi globalnu kataklizmu, odnosno nuklearni rat, udar asteroida i ekstremne vremenske neprilike.

Ulaz u trezor nalazi se urezan u lice planine i ide 125 metara u njenu dubinu. Tamo se iza četiri seta vakumskih vrata nalaze tri trezora u koje ukupno mogu da stanu dve milijarde semenki.

S obzirom na to da se nalazi ispod leda i duboko u planini, semenke smeštene unutra mogu preživeti i bez klimatizacije.loading...