ALBANSKI ISTORIČAR ŠOKIRAO IZJAVOM O KOSOVU: “Car Dušan i car Lazar – skandalozno! Srpska laž nije istorijska istina”

Istoričar i pisac Jusuf Budžovi izjavio je da je istorija Kosova i Albanije u udžbenicima skandalozna, govoreći o navodnom uticaju neistina srpskih istoričara na istoriju Albanije, piše Gazeta Ekspres.

Kosovo je Srbija
Wikipedia/Kolaž

Budžovi je, gostujući u programu RTV Dukađini, optužio Kosovo i Albaniju za umetanje istorijskih laži u udžbenike.

“Danas je veoma veliki problem jer je albanska istoriografija prihvatila ovo pitanje, ovu njihovu laž. Govorim o institucionalnoj istoriji i istoriji Kosova, a svuda se kaže car Dušan, car Lazar, srednjovekovna srpska kraljevina i uključili su to u udžbenike. Ova laž se nastavlja, i sada je to uključeno u istografiju Kosova i Albanije, u udžbenike i to je vrlo skandalozno i prodaje se ova srpska laž kao istorijska istina, a nije istina”, rekao je Budžovi.

Okrivio je Akademiju nauka Kosova i Akademiju nauka Albanije, rekavši da ih političke privilegije navode da ćute pred, kako je rekao, ovim neistinama i istorijskom štetom.

“Insistirao sam, ali stalno sam nailazio na protivljenje, jer postoje dva ili tri takva razloga: istoričari koji danas vode Akademiju nauka u Albaniji i na Kosovu, institucionalno govorim, uglavnom su ideološkog mentaliteta”, rekao je on.

“Napravili su knjige, napravili naslove, neki od njih su, nažalost, ušli u službe politike i vrlo su dobro prilivegovani materijalno i dobili su zvanične funkcije”, ocenjuje ovaj istoričar i pisac.

“Ako bi se prihvatilo ovako nešto, mnoge njihove knjige morale bi biti obezvređene, a mnogi udžbenici prepravljeni”, rekao je Budžovi.

Budžovi je zatražio zajednički naučni stav akademija Kosova i Albanije gde bi se rešavale ove teme i prihvatale činjenice za koje, kako navodi, istorija zna.

Budžovi je otkrio činjenice i studije o tim tvrdnjama u svojoj najnovijoj knjizi “Dardanija – antika, srednji vek” koja će uskoro biti objavljena na engleskom jeziku, piše Gazeta Ekspres.