Aleksandar Bel i njegov saradnik Votson obavili prvi telefonski razgovor u istoriji – 1876. godine

Bel
Wikipedia

Na današnji dan patentiran je jedan od najvažnijih izuma u istoriji – telefon. Patent pod brojem 174,465 od Američkog patentnog ureda dobio je izumitelj Aleksandar Graham Bel.

 

Bel je sa svojim svekrom osnovao kompaniju ‘Bell Telephone Company’, koja je ostvarila veliki rast zahvaljujući posedovanju patenta na telefon.

Kasnije je kompanija prerasla u ‘American Telephone and Telegraph Company’ (AT&T), jednu od najvećih korporacija na svetu u 20. veku.

Premda je Bel rođen u Škotskoj, svojataju ga i Britanci i Kanađani i Amerikanci, jer je za života živeo u tim zemljama.

Na današnji dan patentiran je jedan od najvažnijih izuma u istoriji – telefon. Patent pod brojem 174,465 od Američkog patentnog ureda dobio je izumitelj Aleksandar Graham Bel.

Prve reči koje su prošle kroz telefon bile su one kojima je pozvao svog asistenta iz susedne sobe: “Gospodine Votson, dođite ovamo, potrebni ste mi.”

Tri dana kasnije, Bel je uspeo napraviti i prvi upotrebljivi telefon.

Ostali događaji na današnji dan:

1573. Potpisivanjem mira, u Carigradu, završen rat Otomanskog carstva i Mletačke republike, u kom su Turci preuzeli Kipar od Mletaka.

1765. Rođen francuski hemičar Žozef Nips, pionir fotografije. Usavršavajući litografiju od 1813. do 1820, prvi uspeo da fiksira sliku dobijenu u mračnoj komori pomoću posrebrene bakarne ploče prekrivene osetljivim slojem asfaltnog laka.

1793. Francuska revolucionarna skupština objavila rat Španiji.

1809. Umro francuski konstruktor balona Žan Pjer Fransoa Blanšar, koji je 1785. s Džonom Džefrisom prvi preleteo Lamanš balonom.

1814. Napoleonove trupe od 37.000 vojnika pobedile 90.000 Prusa pod komandom feldmaršala Blihera u bici kod Linjija u Francuskoj.

1850. Rođen čehoslovački državnik i filozof Tomaš Masarik, profesor Praškog univerziteta, borac za nezavisnost i prvi predsednik Čehoslovačke, od 1918. do 1935.

1876. Prvi razgovor telefonom obavili pronalazač telefona Aleksander Grejem Bel i njegov saradnik Votson.

1932. Umro francuski državnik Aristid Brijan, šest puta premijer, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1926, začetnik ideje o ujedinjenoj Evropi.

1936. Ulaskom vojske u demilitarizovanu Rajnsku oblast Nemačka demonstrativno prekršila Versajski mirovni ugovor zaključen posle Prvog svetskog rata.

1945. Američke trupe u Drugom svetskom ratu zauzele strateški važan most preko Rajne kod Remagena u Nemačkoj.

1945. Potisnuvši japanske snage, u Drugom svetskom ratu, britanska 14. armija ušla u Mandalej, drugi po veličini grad u Burmi.

1945. Posle ostavke kraljevske vlade Josip Broz Tito formirao novu jugoslovensku vladu u koju su ušli i šef Demokratske stranke Milan Grol kao prvi potpredsednik i Ivan Šubašić kao ministar inostranih poslova.

1951. Verski fanatik ubio iranskog premijera Alija Razmaru u džamiji u Teheranu.

1983. U eksploziji gasa u rudniku uglja blizu turskog grada Eregli poginulo 96 rudara.

1989. Iran prekinuo diplomatske odnose s Velikom Britanijom zbog objavljivanja knjige britanskog pisca indijskog porekla Salmana Ruždija “Satanski stihovi”, u kojoj je islam, prema oceni iranskih verskih vođa, izvrgnut poruzi.

1994. Prilikom sletanja na aerodrom u Kigaliju oboren avion kojim su se predsednici Ruande i Burundija Habjariman i Ntjaramir vraćali sa mirovnih pregovora u Tanzaniji. Pogibija predsednika prekinula osmomesečno primirje izmedju plemena Hutu i Tutsi i izazvala nov talas nasilja.

1998. Italijanski vojni sud proglasio krivim bivšeg nemačkog SS-kapetana Eriha Pribkea za masakr u Adreatinskim pećinama u blizini Rima u Drugom svetskom ratu i osudio ga na doživotnu robiju.

1999. U 70. godini u Londonu umro američki filmski režiser Stenli Kjubrik. Tokom 46 godina karijere snimio oko 20 filmova među kojima su najpoznatiji “Staze slave”, “2001: Odiseja u svemiru”, “Paklena pomorandža”, “Doktor Strejndžlav” i “Beri Lindon”.

2002. Ariel Šaron postao premijer Izraela.