ANĐEO IZ AUŠVICA: Četiri godine je radila NEŠTO UŽASNO, ali logoraši ipak i danas SLAVE NJENO IME

U nacističkim logorima dešavali su se najgnusniji zločini nad nedužnima gde su masovne smrti u krematorijumima i gasnim komorama za neke zapravo bile spas od sudbine mnogo gore od smrti... Ipak, ovo stravično mesto iznedrilo je i neke od najvećih "tihih heroja" Drugog svetskog rata.

Wikipedia

Čak i veliki broj onih koji poznaju istoriju ne znaju da je u Aušvicu, kao asistent jednog od najvećih monstruma savremenog doba – doktora Mengela radila medicinska sestra jevrejskog porekla! Upravo ova žena dala je sve od sebe da spase logoraše i smanji broj Mengelovih žrtava.

Doktor Mengele, “anđeo smrti” sarađivao je sa Žizelom Perl, medicinskom sestrom, koja je zbog svojih dela prozvana “anđelom Aušvica”.

“Anđeo Aušvica”

Aušvic
Wikipedia

Žizela Perl je bila samo još jedna pripadnica jevrejskog naroda koja je deportovana u Aušvic početkom Drugog svetskog rata. U masi izgladnelih i bolesnih logoraša koji su svaki dan morali da rade teške fizičke poslove ne bi li se Treći Rajh uspešno izdržavao i vodio ratove, Žizela je spontano pokazala svoja praktična i teorijska znanja iz medicine zbog čega su nacisti odlučili da je dodele doktoru Mengelu kao ispomoć u laboratoriji, gde je vršio gnusne eksperimente nad blizancima, mentalno zaostalima, ljudima patuljstaog rasta, druge boje kože…

POTEZ KOJI JE ŠOKIRAO SVET: Žena koja je preživela AUŠVIC i Mengeleove eksperimente otkrila zašto je OPROSTILA NACISTIMA

Verovatno najgnusniji čin nacističke vlade koji je sprovodila u logorima bilo je masovno spaljivanje trudnih Jevrejki. Kada je jednom Mengele prevario Žizelu i rekao joj da proveri koje žene iz logora su trudne kako bi one dobile “bolji tretman” samo da bi ih nakon toga ubio, ova hrabra dama je počela da prikriva trudnoće žena i krišom noću vrši abortuse, piše portal Allday.com.

Njena računica je bila jasna – spasiti što veći broj žena u nadi da će se izvući iz logora i jednog dana, u novom životu, imati porodicu!

I tako, dok je “anđeo smrti” nastavljao svoj monstruozni posao preko dana, “anđeo Aušvica” je nastavljala svoj posao preko noći. Žizel Perl je do 1945. godine uradila oko 3.000 abortusa.

Tihi heroj

Wikipedia

Po oslobođenju, Žizela Perl je saznala da su joj porodicu nacisti ubili neposredno pre ulaska saveznika u Nemačku.

Odselila se u Ameriku gde joj je odobreno državljanstvo. Postala je ginekolog u njujorškoj bolnici “Mount Sinai Hospital” gde je postala stručnjak za lečenje neplodnosti.

ISPOVEST SRBINA KOJI JE PREŽIVEO AUŠVIC: “Zaklao sam zubima Nemca da pobegnem iz logora” (FOTO)

Ipak, zato što je nailazila na otpor američke javnosti zbog toga što je obavljala i abortuse, ipak se odselila u Izrael gde je zasnovala porodicu i nastavila da se bavi medicinom.

Napisala je više radova o ženskom reproduktivnom zdravlju, a u Izraelu je preminula 1988. godine.

Po životu Žizel Perl 2003. snimljen je film “Iz Pepela” (“Out of the Ashes”).