ARHEOLOZI PRONAŠLI NOVO BLAGO: Pogledajte kako izgleda MUMIJA stara čak 3.000 godina! (FOTO)

Luksor
Pixabay.com

Egipatski arheolozi pronašli su u dvema dosad neistraženim grobnicama u drevnom gradu Luksoru skulpture, drvene maske i živopisne slike na zidovima, pa čak i mumiju za koju veruju da je stara oko tri i po milenijuma.

 

Arheolozi smatraju da je reč o mumiji visokog zvaničnika tadašnje egipatske Nove kraljevine, prenosi Bi-Bi-Si.

 
Obe grobnice se nalaze na nekropolju Draa Abud Naga, čuvenom po hramovima, a koji je izgrađen nadomak Doline kraljeva u kojoj su sahranjeni mnogi egipatski faraoni.

Egipatsko Ministarstvo antikviteta saopštilo je da je te dve grobnice pronašao jedan nemački arheolog 1990-ih godina, ali da su one donedavno bile zapečaćene.

Identitet pronađenog mumuficiranog tela nije poznat, ali je Ministarstvo navelo da postoje dve mogućnosti – da je reč o osobi po imenu Džehuti Mes, čije je ime ugravirano na jednom od zidova grobnice, ili pak da je to pesnik koji se zvao Maati, a čije je ime, zajedno sa imenom njegove surpuge Mehi, napisao na čunjevima nađenim pored mumije.

Druga grobnica još nije u potpunosti istražena, napomenulo je egipatsko Ministarstvo.

Inače, u septembru su arheolozi otkrili grobnicu kraljevskog zlatara u blizini Luksora.

Ta grobnica, koja takođe datira iz vremene Nove kraljevine, sadržala je statuu zlatara Amenamhata, u sedećem položaju, koja je nalazila pored statue njegove supruge.