Astronauti na nogama: Čovečanstvo juri svemirsku ‘gumenu patku’ (FOTO)

Rozeta, tehnološko čudo Evropske svemirske agencije, juri svemirom komete na misiji koja je počela još 2004. godine. Međutim, podaci koji su objavljeni 16. jula govore da Rozeta trenutno hita u susret nečemu što do sada nikada nije susrela.

Naime, ispostavilo se da je kometa “67P/Churyumov-Gerasimenko” ono što astronomi zovu “binarni kontakt” – objekat sačinjen od dva astronomska tela koja gravitiraju jedno ka drugom sve dok se ne dodirnu i potom spoje.

Oni često deluju kao jedinstvena celina sve dok se ne približite zaista blizu, prenosi “Wired”.

Još uvek nije poznato kako su i kada ove dve komete spojene. Moguće je da su se obe odvojile od veće celine pre više miliona godina, a potom nastavile zajedno putovanje dok se nisu spojile. Ipak, može da se desi i da su potpuno različitog porekla i da su se “slučajno srele”.

Kako bilo, dve komete su formirale zanimljiv oblik – džinovsku, gumenu patku!

Planirano je da Rozeta sleti na ovaj svemirski objekat. Ipak, činjenica da je reč o dva zasebna tela koja orbitiraju potpuno nezavisno čitav poduhvat čini mnogo težim.

Istorijsko sletanje je za sada zakazano za 11. novembar, ali će se više informacija znati od 6. avgusta kada Zemljina letilica uđe u orbitu komete.

Do tada, ovaj zanimljiv svemirski fenomen možete detaljno razgledati ovde.