BAŠ NIJE IMAO SREĆE! Od svih načina na koje može da se umre, ovaj čovek je imao NAJBIZARNIJU SMRT IKADA

Markus Garvi
Wikipedia

Malo je onih za koje bi se moglo reći da su imali "lepu smrt", ali ovaj čovek baš ekstremno nije imao sreće!

 

Markus Garvi bio je politički mislilac i aktivista sa Jamajke, jedan od prvih koji su se borili za poboljšanje položaja Afroamerikanaca. 

Jamajku je napustio 1916. godine i preselio se u Njujork gde mu je njegova poruka o “crnom ponosu” i ekonomskoj samodovoljnosti donela veliki broj pristalica, naročito u getima kao što je bio Harlem.

Garvi je bio jedan od začetnika ideje panafrikanizma – pokreta koji podstiče na jedinstvo stanovnika afričkog kontinenta s ciljem ostvarenja ekonomskog, socijalnog i političkog napretka. Osim ovoga, zagovarao je i povratak afroameričkog stanovništva u Afriku kao pradomovinu.

Garvi je imao velkog uticaja na pokrete “crnog ponosa” koji su kasnije nastali. Rastafarijanizam se takođe značajno zasniva na njegovim idejama.

Garvi je zatvoren 1923. godine zbog prevara povezanih sa poštom i kasnije deportovan.

Ipak, Garvi će najviše ostati upamćen po bizarnom načinu na koji je umro.

Naime, nakon proterivanja iz Amerike Garvi je živeo u Londonu. Jednog dana, 10. juna 1940. godine čitao je novine kada je primetio neverovatnu vest – u njoj je pisalo da je Markus Garvi, vođa panafričkog pokreta, umro “sam, nepopularan i švorc” u januaru te godine, a tekst se nastavljao ističući gomilu negativnih epizoda iz njegovog života dodajući da su ga zapravo svi već i zaboravili.

Garvi se toliko iznervirao da je doživeo dva infarkta i umro istog dana! Bilo mu je 52 godine.  loading...