Čitava Jugoslavija plakala je zbog sudbine BEKIMA FEHMIUA, ali malo ko zna koliko je težak život imala NJEGOVA MAJKA

Bekim Fehmiu
Wikipedia

Patrijarhalna muslimanska porodica Fehmiu izrodila je osmoro uspešne dece. Kako? Zahvaljujući jednoj besi. Ovo je priča o tome.

 

Hadije (Božji dar) imala je samo česnaest godina kada se udala za Ibrahima Fehmiua. Nije ni sanjala da će nepuna dva meseca posle svadbe početi sa silnim selidbama jer je Ibrahim (rođen 1892. godine) bio učitelj. On ju je, sa sve feredžom, na leđima preneo preko Drima pravo u njegovu rodnu Đakovicu. Rodila mu je osmoro dece i starala se o domaćinstvu koje se neprekidno selilo.

Bekim je rođen 1936. godine u Sarajevu, gde je njegov otac Ibrahim bio poštovan čovek i cela porodica je uživala visok ugled. Kad god bi mali Bekim počinio neki mangupluk ili zaboravio na školske obaveze, roditelji su mu skretali pažnju na to čiji je sin i da ne sme da sramoti oca koji je bio veoma strog čovek.

Slavni jugoslovenski glumac do smrti je pamtio šamar koji je dobio u trećem razredu od svog oca. Ibrahim mu je bio učitelj i iznervirao se pošto su Bekim i njegov drugar pričali u klupi iako je čas već počeo. Prozvao ih je i drugara povukao za uvo, a Bekima udario.

Zvezda jugoslovenske kinematografije Bekim Fehmiu imao je 12 godina kada mu je umro otac. Glumčevoj najmlađoj sestri bilo je samo pet. Najstarii brat Baškim bio je na prvoj godini studija i preuzeo je brigu u porodici, a Hadije je Ibrahimu dala besu, odnosno časnu reč, da će svu njihovu decu izvesti na put.

Za Bekima znamo da je postao glumačka zvezda, ali šta je bilo sa ostalima?

Najstarija sestra je prekinula školovanje i udala se, druga sestra bila je prosvetni radnik, Baškim – arhitekta i profesor Univerziteta u Prištini, drugi brat magistar prava i albanolog, treći magistar fizičke kulture, druga sestra nastavnik muzike, a najmlađa nastavnik engleskog jezika.

– Majka je održala reč – rekao je Bekim davne 1981. godine u intervjuu za “TV Novosti”.