POLITIČKA BORBA VAŽNIJA OD ŽIVOTA: Stalno se uzdizala i padala, a poslednji pohod na vlast PLATILA JE GLAVOM

Benazir Buto
Wikipedia/iFaqeer

Bivša pemijerka Pakistana Benazir Buto, prva je žena na čelu neke od zemalja u islamskom svetu. U dva mandata je vodila vladu Pakistana, s tim što je drugi prekinut teškim optužbama za korupciju, posle kojih je bila prinuđena da se preseli u izgnanstvo.

 

Politička borba Benazir Buto dugo je vođena iz izgnanstva, a povratak u domovinu se dogodio tek pred parlamentarne izbore koji su zakazani za početak 2008. godine. Treći pohod na vlast prekinut je atentatom koji je poslednjih dana 2007. godine šokirao svet.

DOGAĐAJ KOJI JE PARALISAO AMERIKU: Dva dana posle Kenedijevog ubistva svet je video NAJJEZIVIJI TV PRENOS IKADA

Porodica “zle kobi”

Benazir Buto rođena je 1951. godine u Karačiju, kao unuka člana kolonijalne vlade i ćerka osnivača Pakistanske narodne partije Zulkifara Ali Butoa. Njen otac je u periodu od 1971. do 1977. godine bio premijer. Mandat mu je prekinut pučem, posle koga je Buto uhapšen. Dve godine kasnije je proglašen krivim za ubistvo političkog protivnika i osuđen na smrt vešanjem.

Poslednje dane života Zulkifara Ali Butoa mlada Benazir je pratila iz kućnog pritvora, a ovo nije bila jedina tragedija u porodici istaknutih pakistanskih političara.

Godine 1980. njen brat Šahnavaz ubijen je u svom stanu na Rivijeri. Porodica je iznela niz optužbi o trovanju, ali nikada nije podignuta optužnica. Drugi brat Murtaza je 1996. godine ubijen u obračunu sa policijom. 

Žena u svetu rezervisanom za muškarce

 

Politička borba Benazir Buto započela je 1984. godine kada je sebe proglasila liderom Narodne partije Pakistana. Samo dve godine kasnije, stvorili su se uslovi za njen povratak iz egzila i Benazir je započela kampanju za “prve slobodne izbore”. 

Uskoro će postati najpoznatija žena lider u islamskom svetu, a politički uspon je začinila udajom za Asifa Ali Zardarija. Sa njim je dobila dve ćerke i sina.

Diktatura generala ul-Haka koji je i osudio na smrt oca Benazir Buto okončana je 1988. godine posle avionske nesreće. Decembra iste godine, Benazir je na neposrednim izborima izabrana za premijerku Pakistana što je bio istorijski trenutak za emancipaciju žena u društvima gde je islam većinska religija.

Posle nepune dve godine mandata, Benazir se suočila sa gnevom tadašnjeg predsednika Pakistana, posle čega je uz obilatu pomoć vojske smenjena. U opoziciji je provela naredne tri godine, a zatim se ponovo vratila na mesto premijerke.

Drugi mandat je trajao sve do 1996. godine, kada se Benazir ponovo našla u egzilu zbog teških optužbi za korupciju. Njeno izgnanstvo je trajalo sve do 2007. godine, a provodila ga je u Londonu i Dubaiju.

Pokušavali su da je ubiju na svaki način

Na njen povratak su simpatizeri Narodne stranke čekali do 18. oktobra 2007. godine. Tada je predsednik Pakistana Pervez Mušaraf odobrio amnestiju za Buto, a najavljen je i njihov istorijski sporazum o podeli moći.

Samo nekoliko dana posle povratka, Buto je preživela prvi atentat. U sklopu kampanje za parlamentarne izbore, održala je miting u rodnom gradu Karačiju. Veliko okupljanje  pristalica ubrzo će postati poprište terorističkog napada u kome je poginulo 136 osoba.

Bio je to jedan od najkrvavijih napada u istoriji Pakistana. Bivša premijerka je preživela jer se nalazila iza oklopnog vozila.

“PRESTANI DA ŠALJEŠ LJUDE DA ME UBIJU”: Titovo pismo Staljinu krije pretnju od koje ćete ZANEMETI!

Buto je za napad optužila saradnike generala ul-Haka, a njen muž je za atentat okrivio predsednika Mušarafa. Podrška Buto je tih dana vrtoglavo rasla, a istovremeno su njenu smrt prizivali gotovo svi politički takmaci. Samo nekoliko dana posle prvog atentata Mušaraf je smestio Buto u kućni pritvor, odakle je ona pozvala narod na još veće nemire i svrgavanje predsednika.

Nastavak kampanje za parlamentarne izbore je brzo usledio, a 27. decembra je Benazir Buto je okupila svoje pristalice u Ravalpindi. Tada se dogodio drugi atentat na liderku Narodne partije Pakistana, nažalost fatalan po Benazir.

Atentator je uspeo da se približi žrtvi i iz neposredne blizine ispali tri hica iz pištolja. Samo nekoliko trenutaka kasnije je aktivirao eksploziv i usput usmrtio više od 20 osoba.

Ubistvo koje nikada nije do kraja razjašnjeno

Zvaničnici su objavili da Benazir Buto nije preminula direktno od ranjavanja, već usled detonacije koja je uzrokovala fatalan udarac glavom u krov vozila. I ovaj atentat pratile su brojne kontroverze, a odnosile su se na uzrok smrti bivše premijerke, ubice i nalogodavce.

Predsednik Mušaraf se oglasio tvrdnjama da je atentat na Benazir Buto teroristički akt. Događaj je produbio krizu u Pakistanu, a veliki neredi širom odneli su na desetine života.

Izbori koji su bili zakazani za 8. januar odloženi su za 28. februar. Iako su vlasti za organizovanje atentata na Benazir Buto okrivili generala Al-Kaide Baitulaha Mehsuda on je odbacio odgovornost.

HRABROST IZA OBJEKTIVA: Ispovest fotografa koji je slikao atentat u Ankari! (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)

Benazir Buto je sahranjena u porodičnoj grobnici pored svog oca. Troje dece iz uže pordice prvog premijera Pakistana doživeli su tragičnu sudbinu zbog svoje političke borbe.

Ipak, Benazir Buto je, sa dva premijerska mandata i opozicionom borbom koju je platila životom, učinila da društvo koje počiva na verskim postulatima u nekoliko navrata prepozna ženu kao istaknutog političkog lidera.