Beograd, 27. jula pre 102 godine: Dan koji su stari prestoničani zauvek upamtili

Prvi svetski rat u Beogradu
Wikipedia

"Jučerašnji dan u Beogradu koji je očekivan sa pojmiljivim uzbuđenjem protekao je sasvim mirno i prestonica nije izgubila gotovo ništa od svoga običnoga, redovnoga tipa."

 

Na današnji dan pre tačno 102 godine Beograd skoro da i “nije disao”. Odbrojavanje pred početak sukoba koji će prerasti u Prvi svetski rat stiglo je do vrhunca i svi prestoničani su znali da se sprema nešto veliko.

Ipak, o razmerama i veličini stradanja koje će nastupiti u naredne četiri godine niko nije mogao ni da sanja.

Tog 27. jula 1914. godine u Srbiji je raspisana mobilizacija. Tadašnja štampa piše da su se “odjednom na ulicama su se videle mase uniformi”.  Vojni obveznici uzmuvali i krenuli ka železničkoj stanici kako bi uhvatili vozove i javili se komandama širom zemlje.

O tome kako je Beograd, tek oporavljen od balkanskih ratova, dočekao novi sukob saznajemo iz tadašnje Politike.

– Jučerašnji dan u Beogradu koji je očekivan sa pojmiljivim uzbuđenjem protekao je sasvim mirno i prestonica nije izgubila gotovo ništa od svoga običnoga, redovnoga tipa. Iako su centralna nadleštva i diplomatski predstavnici napustili Beograd još preksinoć, ipak je vrlo malo sveta pošlo odavde da nađe skloništa negde u unutrašnjosti Srbije. Naprotiv, broj stanovništva se samo povećao jer je u toku jučerašnjeg dana stiglo na hiljade putnika brodovima iz Šapca, Zemuna i Zabrežja –piše Politika od 27. jula 1914. godine dočaravajući prestoničke prizore onoga što će postati poslednji dan mira u naredne 4 godine. 

Ipak, situacija se promenila već sutradan. Austrougarska je objavila rat Srbiji, a Beograd je bombardovan te iste večeri 28. jula. Napad je trajao šest dana, pa je prva, ratna Politika izašla tek 4. avgusta. Simbolično, naslov na prvoj strani je glasio: “Pod austrijskim metcima”.

Sukob Austrougarske i Srbije na Balkanu neće dugo ostati lokalan jer će se u njega već u narednim danima uljučiti i ostale svetske sile. Ovo će prerasti u najveći sukob koji je svet do tada video – Prvi svetski rat.

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!