Impresivna godišnjica: Da li poznajete nekog ko ima 91 godinu?! (FOTO)

Malo je perioda u srpskoj istoriji koji su bili tako mirni i uspešni kao onaj između dva svetska rata. Upravo tada je nastala jedna od najreprezentativnijih institucija srpske prestonice - Beogradska filharmonija koja danas slavi neverovatni 91 rođendan!

Doba procvata i prosperiteta donelo je i potrebu za umetnošću. Tako je nekoliko entuzijasta – amatera, ali i profesionalaca, muzičara iz Opere narodnog pozorišta i nastavnika muzičkih škola, održalo svoj prvi koncert. Bio je 13. jun 1923. godine, a oni su postali prvi orkestar Beogradske filharmonije.

Osnivač, prvi direktor i šef-dirigent ove institucije bio je jedan od najznačajnijih srpskih kompozitora i dirigenata, Stevan Hristić.

Na početku nije bilo lako – uprkos lošim uslovima rada i brojnim problemima, Filharmonija je polako gradila muzički život Beograda, ali i čitave Srbije. Ustanovljen je sistem pretplatničkih koncerata, strani i domaći umetnici su počeli sa gostovanjima, a orkestar je u program uvrstio domaće i strane, klasične i savremene kompozicije.

Uskoro je i beogradska Filharmonija krenula na put. Prvo međunarodno gostovanje srpski muzičari su imali u Sofiji 1936. godine.

A ostalo je, kako se kaže istorija…