Misteriozno drvo na Avali: Iz groba neznanog ruskog vojnika nikao jedinstveni orah (FOTO)

U jednom zapuštenom dvorištu tik uz Avalski drum, neposredno kod skretanja za uspon ka vrhu planine, raste kavkaski orah – jedino poznato drvo te vrste u našoj zemlje, izraslo iz groba nepoznatog crvenoarmejca koji je večni mir našao na obroncima planine pred prestonicom Srbije.

Međutim, priča o ovom neobičnom mestu počinje mnogo ranije. Pre punih 70 godina, nedaleko odatle u vili na Avali u kojoj se posle rata nalazila Dečja bolnica za plućne bolesti nalazila se vojna bolnica. Tu su smeštani ranjeni ruski vojnici, pali u oslobođenju Beograda u oktobru 1944. godine.

Oni koji nisu uspeli da prebole rane sahranjivani su nedaleko odatle ispod Avalskoj puta. Iz džepa okrvavljene uniforme ratnika čije se teško vojevanje protiv nacizma završilo pred našim gradom, poraslo je drvo… Stručnjaci su rekli – kavkaski orah.

Orah iznikao iz groba neznanog ruskog vojnika, Foto: Bane Gajić

Priču o ovom neobičnom mestu sa nama je podelio Branimir Gajić, član Opštinskog veća GO Savski venac koji je i fotografisao misteriozno drvo.

– Orah je iznikao iz groba mrtvog sovjetskog vojnika jer je sa njim sahranjen. Reč je o vrsti koje nema u Srbiji! To je jedno jedino drvo kavkaskog oraha kod nas, možda i na čitavom balkanu – objašnjava Bane Gajić za Dnevno.rs.

Drvo već punih 70 godina raste u jednom zapuštenom dvorištu na Avalskom putu, iza pekare Klasnić 08. Da bi se do njega došlo mora da se preskači zid i uđe u privatno dvorište. Nema nikakve oznake da se tu nalazi nešto posebno.

Tačna lokacija misterioznog drveta, Foto: Bane Gajić

Vlasnici dvorišta upoznati sa značajem drveta koje raste na njihovom imanju, ali da nisu zainteresovani da urede grob vojnika. Ipak, Branimir Gajić ima ideju.

– Trenutno tražimo način da se drvo presadi, kontaktiramo stručnjake šumarstva kako bismo našli nekog ko će to umeti da uradi. Ukoliko uspemo da sve organizujemo, presadićemo jednu biljku u dvorište kuće Kralja Petra na Topčiderskom brdu. Ako bude još novih sadnica, možda bismo ih ponudili školama na teritoriji opštine koje imaju velika dvorišta sa dosta zelenila – priča Bane Gajić koji je već sakupio nekoliko plodova sa grana ovog drveta koji bi mogli da postanu buduće sadnice.

Plodovi Kavkaskog oraha, Foto: Bane Gajić

Priča o ovom mestu još uvek čeka da bude ispričana.

U međuvremenu, istoričari su dali svoje objašnjenje. Kavkaski orah su, pred veliki put ili odlazak u vojsku ili rat, po verovanju i tradiciji, u torbice ruskih vojnika stavljale njihove majke, sestre i dragane – da ih čuva, hrani i podseća na dom koji su ostavili daleko za sobom.

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!