On je bio PRVI KINEZ U BEOGRADU: Prodavao je porcelan i sa Titom u zatvoru igrao šah (FOTO)

Čo Čeng Po je prvi Kinez koji je doputovao u Srbiju još 1928. godine. Živeo je u Beogradu i kao jedini Kinez u našoj prestonici bio je veoma neobičan Beograđanima. Ovo je priča o njemu.

Iako je bio aristokratskog porekla, skromno je živeo na Dorćolu, trgovao je veoma vrednim japanskim porcelanom, a njegov jedini potomak Bojan Gerstner danas živi u Pančevu.

Čo Čeng Po je u Beogradu upoznao Jevrejku Gabrijelu Levi i, iako je to bila zabranjena ljubav, njihova želja da budu zajedno bila je jača od svega.

Ubrzo su dobili i ćerku Gloriju, čiji sin Bojan Gerstner danas sa porodicom živi u Pančevu. On je veoma ponosan na svog pradedu, koji je kratko vreme proveo i u zatvoru u Lepoglavi. Tamo je upoznao Tita, i kada se rat završio Čo Čeng Po je poslao pismo u maršalat, priseća se njegov unuk Bojan.

– Za sedam dana stigla je velika limuzina za celu porodicu. Sa njima je bio još jedan Kinez, kojeg je deda usvojio. Kad su stigli u maršalat od Tita su dobili bonove za oblačenje i hranu u Robnoj kući ‘Beograd’ i rešenje za stan, jer su živeli kao podstanari. Za pet minuta su sve rešili, eto koliko je bio poštovan Čo Čeng Po – kaže Bojan.

Bojan kaže da je veoma srećan što njegovim venama teče krv četiri različite nacije, a oženjen je Valentinom, čija je majka Slovakinja a otac Mađar. To ga na neki način čini i posebnim čovekom.

– Mojoj supruzi je majka Slovakinja a otac Mađar, moj deda je bio Kinez, baba Jevrejka, a otac Velimir Gerstner Nemac čija je majka bila Srpkinja mađarskog porekla, tako da naša deca i ne znam šta su, mada starija Valentina kaže da je Mađarica, a mlađa Nikolina da je Kineskinja – šali se Bojan.

Čo Čeng Po je u svom veoma uzbudljivom životu glumio kineskog delegata u filmu „Majka Katina”, koji je snimljen 1949. godine.

Nikome nije jasno zašto je po završetku Drugog svetskog rata intelektualac Čo Čeng Po došao u Pančevo, ali se zna da je na nekadašnjoj zelenoj pijaci prodavao kineske rukotvorine.

Njegova praunuka Martina čuva neke njegove predmete, koje nam je i pokazala.

– Ponosna sam na svog pradedu, koji je pravio ovako lepe lepeze. Sačuvali smo neka njegova pisma, džepni sat i fotografije, i trudiću se da sve ovo i dalje čuvam i da jednog dana i ja pokažem svojoj deci ove lepe stvari – kaže Martina.

Do kraja života Čo Čeng Po je ostao skroman i povučen, a posle njega u dvorištu na zidu njegove kuće ostalo je napisano na kineskom jeziku: „Ovo je mala bašta velikog Kineza.” Nažalost, ovu uspomenu njegovi potomci nisu uspeli da sačuvaju.