Upoznajte ženu koja ne dozvoljava da se srpska istorija zaboravi (FOTO)

U godini obeležavanja veka od početka Prvog svetskog rata, mnogi su već odali poštu palim borcima prigodnim govorima, polaganjem cveća ili pisanjem prigodnih tekstova. Ipak, niko nije učinio ono što je jedna Beograđanka, Neda Kovačević!

Da li znate gde se nalazi kosturnica branilaca Beograda 1914-1918? Gde je spomenik velikom srpskom pesniku Milutinu Bojiću? A da se u srpskoj prestonici nalazi verovatno jedinstveni spomenik palim borcima koji su podignuli neprijatelji zadivljeni hrabrošću srpskih vojnika?

Sve ovo, i mnogo više možete saznati u DVD-u „Veliki rat (1914-1918) u beogradskim spomenicima” koji je Beograđanka Neda Kovačević nedavno priredila u čast obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata.

Ipak, ovo je samo deo priče! Naime, ova rođena Beograđanka, književnica i autorka popularnog bloga o srpskoj prestonici ima zanimljiv hobi – ona je došla na ideju da sistematski popiše i fotografiše istorijske spomenike Beograda. Dve godine kasnije, stigla je do neverovatnog broja od 415 spomenika, a posao još uvek nije gotov!

– Reč je o mom velikom projektu nazvanom „365 spomenika u Beogradu” čiji je ovaj DVD prvi deo. Radi se o 365 kratkih dokumentarnih filmova o spomenicima, zasnovanih na mojim fotografijama i tekstovima, kao i arhivskom materijalu koji sam prikupila – objašnjava za Dnevno.rs Neda Kovačević i uz osmeh dodaje „Po spomenik svaki dan pa je ksanaks izlišan”.

Prvi DVD posvećen Velikom ratu u srpskoj prestonici pokriva 21 spomenik žrtvama, herojima i palim za slobodu Beograda. Naš odnos prema njima ipak, sasvim je druga priča…

– Karakteristično je da mi nemamo jedan, centralni spomenik posvećen borcima Prvog svetskog rata. Na Novom groblju postoji spomen kosturnica branilaca Beograda 1914-1918 sa oko 4.500 sahranjenih stradalih vojnika. Ostalo su sve neki manji spomenici raštrkani po Beogradu. Ja sam pronašla 36 i za DVD odabrala 21 – priča Neda Kovačević.

Spomen kosturnica branilaca Beograda 1914-1918 na Novom groblju, Foto: Wikipedia

Upravo ovaj spomenik na našu sagovornicu ostavio je najveći utisak.

– On je i vajarski izuzetan! Prikazuje srpskog vojnika – pobednika na vrhu postamenta, a dole je crni orao kao simbol pobeđene Nemačke i Austrougarske. Naročito je značajno da spomenik dostojanstveno prikazuje čak i pobeđenu stranu, a beli orao na spomeniku je simbol mira, slobode i pravde. U antagonizmu s crnim orlom znači pobedu dobra nad zlom. Na vrhu stene je vojnik, pobednik, spreman da puškom u ruci brani svoju Otadžbinu, koju simboliše visoko podignuta zastava. Međutim sam spomenik je prilično skrajnut, ne ide se svaki dan na groblje, pa izgelda kao da se stidimo svoje istorije – objašnjava autorka.

Ima Neda ‘pun kofer’ nelogičnosti i neobičnosti u vezi sa beogradskim spomenicima. Čak i ovaj, danas na Novom groblju, nije trebalo tu da se nalazi!

–Taj spomenik je trebaloda bude postavljen u parku kod studentskog doma „Kralj Aleksandar” ali zbog političkih previranja u tadašnjoj Kraljevini odlučeno je da bude podignut na Novom groblju – priča Neda.

Kosturnica branilaca Beograda u zidu ispod Jakšićeve kule, Foto: Screenshot

Srbija je Prvom svetskom ratu izgubila trećinu stanovništva, pa ipak, u Beogradu ne postoji spomenik civilnim žrtvama.

– To je takođe sramota! To su sve spomenici poginulim vojnicima i obično su vezani lokalo. Primer za ovo je kosturnica branilaca Beograda u zidu ispod Jakšićeve kule, a i to je samo deo vojnika koji su poginuli. Spomenik civilnim žrtvama ne postoji – žali Neda.

„Mi smo se borili protiv takve armije o kojoj smo slušali samo u bajkama!”

Ipak, ako mi ne znamo da cenimo svoje žrtve drugi znaju. Počast srpskoj hrabrosti jednom su tako odali i neprijatelji, a da svedoči o tome ostao je Spomenik srpskim junacima i nemačkim vojnicima na Košutnjaku.

Spomenik braniteljima Beograda podignut na Topčideru po Makenzenovom naređenju, Foto: Wikipedia

Naime, nemačke snage napale su Srbiju preko Save i Ade Ciganlije i na Košutnjaku su se vodile žestoke borbe. Sprski branioci herojski su odolevali, ali je Beograd u novembru 1915. ipak pao. Glavnokomandujući austrougarskih snaga Feldmaršal August fon Makenzen dao je da se podigne spomenike austrougarskim, ali i srpskim ratnicima.

– Priča kaže da je Mekenzen rekao: „Mi smo se borili protiv takve armije o kojoj smo slušali samo u bajkama!” Ovo je verovatno jedini spomenik na svetu podignut neprijateljskom vojniku. Na obeležu piše na nemačkom i srpskom jeziku: „Ovde počivaju srpski junaci 1915.” – priča Neda Kovačević.

Naša sagovornica dodaje da će i ostali sakupljeni materijal prilagoditi za DVD izdanja i da je ovo samo prvi deo njenog velikog projekta, a da je u planu i knjiga o prestoničkim spomenicima.

– Kod nas na sreću nema tradicije namernog rušenja spomenika, ali ima nemara. Beograđani slabo poznaju istoriju i spomenike. Možete da izađete na ulicu i pitate nekoga čiji je ovo spomenik i pitanje je koliko bi ljudi znalo – ističe ova moderna hroničarka prestoničkih zbivanja.

Ipak, ima dosta onih koji vole, žele da nauče i pročitaju nešto o Beogradu u prošlosti.

Svi oni koji bi da u svojoj kolekciji imaju ovaj izuzetni materijal DVD mogu poručiti direktno od autorke na [email protected]

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!