Živite u ovom delu Beograda, ali da li ovo znate – Kako je Banovo Brdo dobilo ime?

Danas se na Banovom brdu nalazi moderno naselje višespratnica koje pripada opštini Čukarica. Tuda tutnje tramvaji, smenjuju se autobusi i automobili i sve izgleda nestvarno drugačije nego onda kada je ovde bilo Golo brdo.

– Za vreme turske vlasti ovde se nalazilo takozvano Golo brdo, koje su nazivali i Ordija. Današnji naziv je ovo uzvišenje dobilo po profesoru i diplomati Matiji Banu, kome se veoma dopadala okolina Beograda, a pogotovo Golo brdo, koje je bilo nenaseljeno – priča Dragan Perić, autor nedavno objavljene knjige „Mesto od prozora”, a pišu Novosti.

Opčinjen ovim delom grada Matija Ban je zatražio od Beogradske opštine da mu baš na ovom mestu proda jedan deo terena.

– Zbog njegovih zasluga učinjenih Srbiji, Opština mu je oko 1850. godine poklonila imanje, koje se nalazilo, otprilike, na vrhu današnje Ulice kneza Višeslava – objašnjava Perić.

Tako je profesor Ban dobio svoje imanje na dar.

Nekadašnja škola „Matija Ban” na Banovom Brdu

Zadovoljan što se priča toliko lepo razvila, Matija Ban je uskoro na svom imanju sagradio letnjikovac. Kako beleže hroničari, to zdanje je bilo u šumadijskom stilu, sa velikim doksatom. Imalo je i druge, sporedne zgrade koje su pripadale tipično srpskoj, seoskoj okućnici: vajate, mlekaru, kačaru… Oko kuće je bila velika bašta sa cvećem.

– Na ostalom prostoru podigao je, pre bilo čega drugog, vinograd i voćnjake. Gajio je i pšenicu i kukuruz. Bašta je bila puna raskošnog cveća, koje je donosio iz Dubrovnika i sa grčkih ostrva. Ostalo je zabeleženo da su mu, u znak poštovanja, rasade dragocenog bilja donosili i beogradski trgovci koji su putovali po svetu – objašnjava Perić.

Pogled sa Ade na Banovo Brdo

Sećanje na Banovac

U skladu sa beogradskim navikama, ovo mesto je menjalo imena, pa je Golo brdo smenio dolazak Matije Bana i nazivi koji su usledili po njegovom imenu.

Kako beleži naš sagovornik, još za Banovog života ovo uzvišenje prozvali su Banovac.
– Posle su se smenjivali drugi nazivi, pa je dugo u varoši slovio naziv Banove kuće. Na kraju, posle brojnih nadimaka i imena, ovo mesto je ponelo naziv Banovo brdo, koji se održao do danas – zaključuje Perić.