Bila je “osmo svetsko čudo” i PONOS RUSIJE, a onda su je nacisti ukrali i ZAUVEK JE NESTALA

Soba od ćilibara
Wikipedia

Jedan poljski istoričar tvrdi da je pronašao rusku Sobu od ćilibara, velelepnu prostoriju iz Carskog sela koja se nekada smatrala "osmim svetskim čudom" i koju su nacisti tokom Drugog svetskog rata opljačkali i odneli.

 

Izgubljeno rusko blago koje su ukrali Nacisti danas je u Poljskoj, ali morate dobro da kopate, kako biste ga pronašli!

Tako tvrdi jedan poljski istoričar koji smatra da se Soba od ćilibara, koja se nekada smatrala “osmim svetskim čudom”, nalazi ispod nacističkog bunkera iz Drugog svetskog rata, piše Newser.

– Koristio sam radar kako bi skenirao tlo i mislim da sam otkrio blago. Treba da izbušimo tlo do sobe i spustimo sondu kako bismo je osmotrili – rekao je Bartolomej Plebančik.

Plebančik smatra da se ispod bunkera nalazi mala soba povezana s njim tunelom, koja je nekada bila deo šireg nacističkog kompleksa.

On kaže da je “gotovo siguran” da je reč o Sobi od ćilibara, koja je vredela oko 500 miliona dolara i čiji je dekor i nameštaj ukraden iz palate carice Katarine u blizni Sankt Peterburga 1941.

Plebančik izlaže još jedan dokaz – on kaže da su građani viđali nemačke kamione kako prevoze velike pakete u bunker, neposredno posle rata. Takođe, šezdesetih su tvrdili da je Erih Koh, nacista koji je navodno znao lokaciju bunkera, izveden iz poljskog zatvora kako bi je otkrio čuvarima.

To ima smisla, budući da je kompleks u kom se Soba od ćilibara navodno nalazi, nekada imao 250 zgrada u kojima je bilo 40 nacista na rukovodećim pozicijama i oko 1.500 drugih ljudi, koji su živeli u prostoru omeđenom bodljikavom žicom.

Lokalne vlasti kažu da će proveriti Plebančikove tvrdnje.

“Osmo svetsko čudo”

 

Ćilibarska soba je prostorija koja se nalazi u Katarininoj palati u Carskom Selu u blizini Sankt Peterburga, i koja je u najvećem delu dekorisana ćilibarom. Fridrih Vilhelm I ju je predao na korišćenje ruskom caru Petru Velikom 1716. godine.

Dok su nacisti 1941. ulazili u Carsko Selo, zvaničnici i kustosi Ćilibarske sobe su se trudili da rastave sve delove sobe i da je sakriju. Kada je suvi ćilibar počeo da se raspada, odlučeno je da se preko cele sobe prelepe tapete. Ovim ipak nisu prevarili nemačke vojnike, koji su u roku od trideset šest sati rastavili celu sobu, spakovali je u dvadeset sedam kutija i odvezli je u Kenigzberg (današnji Kalinjingrad) i smestili je u muzej. 

Kako se bližio kraj rata, soba je ponovo rastavljena i premeštena. Grad je bombardovan, a tok prilikom je uništen i muzej. Samim tim, svaki trag o sobi je izgubljen, a iako se verovalo da je soba uništena u požaru, to nikada nije potvrđeno.

U Carskom selu od 2003. godine postoji replika ove prostorije.