Bila je vanserijski talenat i jedna od najinteligentnijih žena, a umrla je SAMA, U CENTRU ZA BESKUĆNIKE

Mistična devojka duge crne kose i dubokih, tamnih očiju, pijanistkinja, arhitekta, "anđeo na klavijaturama", crna princeza jugoslavenskog roka – sve je to bila Margita Stefanović.

Printscreen

Muzičku karijeru započela je u rok bendu Milana Mladenovića “Katarina Druga”, koji kasnije menja naziv u “Ekatarina Velika”.

Ona je komponovala i muziku za filmove i drame “Prvi put s ocem na jutrenje”, “Vera Hofmanova”, “Povratak Vuka Alimpića”, “Plavi plavi”, kao i i pozorišnih predstava “Klasni neprijatelj” i “Tri sestre”.

Radila je i kao producentkinja i gostovala na albumima mnogih jugoslovenskih grupa.

Posle smrti Mladenovića 1994. godine, “Ekatarina Velika” prestaje da postoji i Margita Stefanović sa nekoliko beogradskih muzičara osniva bend “Kurajberi”, koji je uglavnom izvodio obrade stranih i domaćih hitova po beogradskim klubovima.

Godine 2002. komponuje muziku za predstavu beogradske rediteljke Hajdane Baletić “Kaput mrtvog čoveka”, što je njeno poslednje muzičko delo.

A sama Margita je i ovako sebe znala predstaviti: “U mom normalnom, stabilnom životu najnestabilniji deo sam upravo ja. I to ne zbog kakve psihičke ili ne znam kakve nestabilnosti, već zbog stalnog traženja u svim mogućim oblastima umetnosti i života”.

Poslednje nedelje života provela je u beogradskom Centru za smeštaj beskućnika.

Novinarka Jadranka Janković gostovala je u emisiji “Vikend na K1” i tom prilikom je govorila o grupi EKV.

“Mislim da je grupa EKV u svakom pogledu bila vanserijska i da su u mnogim stvarima išli ispred svog vremena. Zato su muzika i tekstovi koje su oni tada radili podjednako zanimljivi i današnjim generacijama. Ispostavilo se da  su na neki način maltene i bili vidoviti s obzirom kakva su vremena došla. Često po fejsbuku možete da vidite citate Milana Mladenovića kako još u ono vreme nije bio zadovoljan događanjima, a mogu da mislim kako bi tek reagovao da živi danas. Za nekoliko dana biće nagrada Milana Mladenovića koja je ustanovljena u fondaciji”, rekla je Jadranka Janković.

Janković je otkrila za K1 televiziju kako je izgledalo njeno prijateljstvo sa Margitom Stefanović.

“Ne volim često da pričam o tome da ne bi to bila neka vrsta rasprodaje bola. Nas dve smo imale vrlo neobično prijateljstvo samim tim što nije bilo zasnovano na interesu. Bile smo jako različite, a po mnogim stvarima vrlo slične. Magi je, nažalost, imala tragičnu sudbinu. Ja nikada ne sudim ljudima i žao mi je što ljudi nisu upoznali tako fascinantnu osobu, a to je bila Margita. Ona je bila jedna od najinteligentnijih žena sa ovih prostora koju sam upoznala. Mislim da je nju negde dotuklo što je u vrlo kratkom roku izgubila sve ljude koje voli. Bila je vanserijski talenat”, ispričala je Janković.