Bili smo na korak od smaka sveta: 5 eksperimenata koji su mogli da unište Zemlju (VIDEO)

Želja za znanjem čovečanstvo je odvela daleko, ali nije svaki progres korak unapred. Ovo su eksperimenti koji su u samo jednoj nanosekundi mogli da unište Zemlju!

5. Superduboka bušotina Kola

Locirana na krajnjem severu Rusije, u Artičkom krugu, nalazi se najdublja rupa ikada izbušena na Zemlji. Sovjetski naučnici počeli su projekat bušenja 1970. na kraju stigašši do neverovatne dubine od 12.262 metara 1989.

Ideja naučnika je bila da buše sve do gornjeg sloja jezgra Zemlje iako niko zapravo ne zna kakve bi to posledice moglo da ima. Strah od zemljotresa velikih razmera i čak puštanja „demona iz pakla” pokazao se kao neosnovan, a ono što je zaustavilo projekat bile su visoke temerature (preko 170 stepeni) koje su onemogućile rad bušilica.

4. Test Triniti

Izveden kao deo „Menhetn projekta” 16. jula 1945. godine, test Triniti bio je prva izvedena nuklearna proba na Zemlji. Edvard Teler, jedan od vodećih naučnika na ovom projektu plašio se da bi samoodrživa nuklearna fisija oslobođena prilikom eksplozije mogla da bukvalno zapali Zemljinu atmosferu.

Proračuni su pokazali da je verovatnoća za to veoma mala, i istraživanja su nastavljena dovevši do stvaranja najrazornijeg oružja u istoriji čovečanstva – atomske bombe!

3. Veliki hadronski udarač

Najveći akcelerator čestica postavljen je ispod zemlje u blizini Ženeve i kada je počeo da radi 10. septembra 2010. godine, mnogi su mislili da bi ovo moglo da dovede do smaka sveta. Projekat vredan 6 biliona dolara imao je za cilj da rekreira mikroskopske crne rupe koje su postojale prilikom Velikog praska.

Postoje naučne teorije koje tvrde da je moguće da te Crne rupe narastu i usisaju Zemlju.

2. Glavna morska zvezda

Zemljina magnetosfera je važan segment odbrane Zemlje od Sunčeve radijacije.Šta bi se dogodilo kada bi neko tamo rešio da detonira nuklearnu bombu? Američki naučnici su rešili da to provere 1962. godine. Tražeći način da poremete Sovjetski raketni sistem Amerikanci su izvršili detonaciju termonuklearne bombe 400 kilometara iznad Pacifika izazvavši nestanak struje i prekid telefonskih linija na Havajima udaljenim 1450 kilometara.

Pojas radijacije formiran oko Zemlje potrajao je 5 godina onemogućivši rad trećine satelita u nižim slojevima atmosfere.

1. SETI

„Potraga za vanzemljaskim oblicima života” je zajedničko ime za niz projekata koji tragaju za životom izvan Zemlje. I naš Nikola Tesla je 1896. teoretisao o tome da radio talasi mogu da budu iskorišćeni kako bi se stupilo u kontakt sa vanzemaljcima. On je 1899. tvrdio da je uhvatio signale koji su dolazili sa Marsa.

Ipak, ima onih koji smatraju da bi ova potraga mogla da ukaže nekoj vanzemaljskoj rasi na naše postojanje i dovede do napada na Zemlju.