Bio je jugoslovenski Džejms Bond i Titov ubica, a umro je u siromaštvu

Karate Bob
wikipedia.org

Slobodana Mitrića predstavljali su i kao jugoslovenskog Džejms Bonda

 

U Amsterdamu je u 69. godini života preminuo Slobodan Mitrić, poznatiji kao Karate Bob, bivši špijun Josipa Broza Tita, kako su ga predstavljali holandski mediji.

Mitrić je u Holandiju stigao 1973. godine kada je u Amsterdamu, za Božić ubio trojicu Srba zbog čega je dobio 13 godina zatvora. Iako je policija službeno navodila da je u pitanju obračun podzemlja, Karate Bob, kako su ga zvali zbog vladanja ovom borilačkom veštinom, tvrdio je uporno da je reč o profesionalnom zadatku jednog tajnog agenta. Nakon izdržane zatvorske kazne nije se vratio u tadašnju Jugoslaviju zbog procene da bi mogao biti ubijen, ali ga Holandija ipak proglašava “nepoželjnim strancem”.

I pored teških životnih uslova, gotovo bez ikakvih prava, 43 godine neprekidno je živeo u Amsterdamu. Za vreme izdržavanja zatvorske kazne napisao je memoare koje su mu holandski izdavači objavili pod naslovom “Titov tajni agent” (Geheim agent van Tito), a potom je objavio još nekoliko intrigantnih naslova o podzemlju i poslovima tajnih službi.

U knjizi je predstavljen kao jugoslavenski Džejms Bond i u njoj potanko objašnjava kako je za potrebe jugoslovenske tajne službe likvidirao mete u zemljama Istočnog bloka, Francuskoj, Švedskoj i Belgiji i pred čijim šarmom žene nikada nisu bile ravnodušne. Od smrti njegove partnerice 2006. godine holandske vlasti odbile su mu dodeliti bilo kakva socijalna primanja, smeštaj kao i zdravstvenu zaštitu. Kada ga je ministar Džerd Lirs odlučio 2012. godine deportovati u Srbiju, Mitrić je već bio teško bolestan.

Zadnje dane proveo je na tavanu jedne napuštene školske zgrade u istočnom delu Amsterdama. Pronađen je slučajno i u teškom stanju prevezen u bolnicu gde je ubrzo i preminuo.loading...