ČELIČNA DIPLOMATIJA: Margaret Tačer odbila je da u avion primi PANDU, a razlog je bio POTPUNO BIZARAN

Margaret Tačer
Wikipedia/Margaret Thatcher Foundation

Nekadašnja premijerka Velike Britanije Margaret Tačer nije bila ljubitelj "panda diplomatije" i u vreme svoje vlasti odbila je da u avion kojim je letela u SAD primi džinovsku pandu, piše u danas objavljenim dokumentma.

 

U januaru 1981. vašingtonski institut Smitsonijan zatražio je od londonskog zoo vrta da mu pozajmi svog mužjaka pande, prenose agencije.

Predsednik Zoološkog društva Londona Soli Zakermen želeo je da iskoristi priliku i uz pomoć “Gvozdene ledi” ostvari medijski uspeh.

Sekretar Tačerkinog kabineta Robert Armstrong je tada pisao da bi Zakermen “bio veoma srećan da objavi zajam ili dolazak pande u trenutku kada premijerka oceni da je najbolje za isticanje britansko-američkih odnosa”.

– On je istovremeno predložio da bi premijerka mogla da povede pandu u svom ‘konkordu’ kad sledećeg meseca bude putovala u Vašington – naveo je Armstrong.

Ali Tačerova nije bila ubeđena da treba da se meša u pokušaje zoo vrta da obezbedi partnera ženki pande. O ideji da se panda vozi sa njoj avionom nije htela ni da čuje!

– Lord Z (Zakermen) zna o pandama više od mene – sigurna sam da on može da sredi sve – napisala je ona.

Kako je tada rekla, “pande i političari zajedno nisu dobri predznaci”.

Njen lični sekretar Klajv Vitmor je zatim poslao Zakermenu odgovor. Objavljen je i papir na kojem je Tačer napisala: “Ne vodim pandu sa sobom”, pri čemu je dvaput podvukla reč “ne” i jedanput reč “sobom”.