BOG SVE ČUJE I VIDI! Čovek je UVREDIO SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG, a sekund kasnije stigla ga je KAZNA

Ostrog
Wikipedia/Diego Delso

Na dan kada slavimo praznik posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom podsetimo se jedne priče koja govori o njegovim čudotvornim moćima.

 

Za vreme austro-ugarske vladavine Bosnom i Hercegovinom 1895. godine veliki broj pravoslavnih vernika okupio se u Bileću, pred kancelarijom kotarskog predstojnika Adamovića. Bilo je to jedino mesto gde su se mogle dobiti dozvole za odlazak u Crnu Goru, pod Ostrog, a bližio se dan Svetog Vasilija Ostroškog i vernici su hteli da budu tamo i u molitvi ga proslave.

Oko 9 časova izjutra, pirča kaže, iziđe Adamović na balkon uz koji su bile kamene stepenice. Pogleda okupljenu masu pa oštrim tonom naredi narodu da se raziđe.

 

– Zalud me čekate! Ne dam vam propusnice za Ostrog! Zašto tamo idete, glupi narode, kad vam tamo nema ništa osim one suve trupine što su Crnogorci stavili u kovčeg i proglasili za sveca – objavio je.

U tom momentu neki činovnok pozva Adamovića, a ovaj se nekako nespretno okrenu, saplete se i pade niz ono stepenište

Slomio je nogu i lečio je čitava dva meseca u bolnici. Ipak, odmah sutradan je izdao naređenje da se svakome ko traži izda propusnica za odlazak pod Ostrog i da se i u buduće nastavi sa tom praksom.  

I sam je kasnije poslao dobar prilog manastiru i zavetovao se da će to i ubuduće činiti svake godine. Jer, na svojoj koži se osetio moć Svetog Vasilija, a svoju nezgodu prepisao kazni Božijoj za psovanje Čudotvorca.