BRDO SA STOTINU HILJADA KRSTOVA: Niko ne zna ko je postavio prvi, ali kruže MOĆNE LEGENDE (FOTO+VIDEO)

U Litvaniji postoji brdo na kom se nalazi više od stotinu hiljada drvenih i čeličnih krstova svih veličina i oblika. Na mnogima od njih nalaze se brojanice koje na jakom vetru proizvode posebnu muziku, a atmosfera noću je istovremeno i lepa i zastrašujuća.

Printscreen Youtube/Great Big Story

Zbog svega ovoga, mesto koje se nalazi blizu litvanskog grada Šjauljaja je postalo popularno ne samo među raznim hodočasnicima, već i među “običnim” putnicima i turistima koji takvo nešto nemaju u svojim zemljama.

Kako je počelo postavljanje krstova i zašto, još se ne zna sa sigurnošću. Veruje se da je prvi krst postavljen 1830. godine, posle ustanka protiv ruskog carstva. S obzirom na to da porodice nisu tačno znale gde su njihovi voljeni stradali, ljudi su donosili krstove na ovo brdo.

Tako je ovo mesto ostalo simbol miroljubive pobune i nacionalnog ponosa, piše portal Pun Kufer, a danas je moguće postavljanje krstova manjih od 3 metra bez ikakve posebne dozvole.

Ne zna se ni tačan broj postavljenih krstova, ali je procenjeno da ih je, od 2000. do 2010. godine, bilo više od 100.000. Brdo nema službenog vlasnika ni nadležno telo, već se o njemu naizmenično brinu volonteri i razne organizacije.