Britanci su danas zapravo skromni! Ovo su NAJVEĆA KRALJEVSKA VENČANJA u istoriji, na listi i SVADBA JEDNOG SRPSKOG VLADARA

Megan Markl  i princ Hari
Beta

Mislite da je svadba princa Harija i američke glumce Megan Markl raskošna i ogromna? Kada vidite ova venčanja koja su se dogodila tokom istorije shvatićete da to nije ništa!

 

Princ Hari danas se venčao sa američkom glumicom Megan Markl u kapeli Svetog Džordža u dvorcu Vindzor pred 600 zvanica i pred ogromnom globalnom televizijskom publikom.

Venčanje je privuklo ogromnu međunarodnu pažnju i procenjuje se da je prenos gledalo desetine miliona televizijskih gledalaca širom sveta.

Ipak, iako sve izgleda grandiozno i ekstravagantno, reč je o prilično skromnoj svadbi, naročito kada je broj zvanica u pitanju… Bar u odnosu na ove istorijske primere.

Luj XVI i Marija Antoaneta

 

Francuski kralj poznat po svom rasipničkom načinu života organizovao je jednu od najgrandioznijih venčanja 18. veka. Kada su on i Marija Antoaneta 1770. godine izgovorili sudbnonosno “da”, bilo je prisutno oko 5.000 zvanica, a to je bilo spajanje dve najveće evropske porodice – Habzburga i Burbona, piše Harper’s Bazaar.

Venčanje je proslavljeno u Sali ogledala u Versajskom dvorcu. Pred venčanje Marija Antoaneta je dobila veliku kolekciju dijamanata koji su tradicionalno pripadali francuskoj kruni i koja je bila procenjena na oko 2 miliona livri.

Kralj Ludvig I i princeza Tereza

 

Budući bavarski kralj se 1810. godine oženio princezom Terezom, a slavlju je prisustvovala bukvalno cela država.

Bili su organizovani festivali koji su trajali danima, a proslava je bila toliko uspešna da se ustalila i ponavljala na svaku njihovu godišnjicu braka. Ovaj događaj danas znamo kao Oktobarfest. 

Kraljica Elizabeta i princ Filip II

 

Odmah posle kraja Drugog svetskog rata, 1946. godine tada mlada kraljica Elizabeta se venčala sa princem Filipom II u prisustvu 2.000 zvanica.

Ipak, veruje se da je preko 200 miliona ljudi pratilo svaki korak voljene kraljice do oltara jer je venčanje prenošeno preko radija. Venčanica Elizabete je na sebi imala 10.000 bisera.

Renije III od Monaka i Grejs Keli

 

Po mnogo čemu, bila je reč o venčanju veka! Prestolonaslednik i holivudska diva bili su “dobitna kombinacija” za novinare koji su pohrlili u malu kneževinu da 1956. prisustvuju ovom spektaklu.

Tada 26-godišnja Grejs Keli udala se za princa Renijea, a među više od 600 zvanica našla su se i slavna lica poput Kerija Granta, Aristotela Onazisa, Ave Gardner i Konrada Hiltona.

 

SKRIVENA TUGA IZA NAJBAJKOVITIJEG VENČANJA 20. VEKA: Grejs Keli MRZELA je svaku sekundu svoje kraljevske svadbe 

Džon i Džeki Kenedi

 

Džon Ficdžerald Kenedi i Žaklina Buvije stali su na ludi kamen 1953. godine. Na venčanju je bilo toliko svatova da se par dva sata samo rukovao sa gostima.

Budući predsednik Amerike je u to vreme bio senator, pa je svadbi prisustvovao veliki broj senatora, kongresmena i političara, ali u holivudski krem u pratnji gomile novinara i fotografa.

Princ Čarls i Dajana Spenser

 

Sin kraljice Elizabete po grandioznosti svoje svadbe prevažišao je svoju majku. Ako su njeno venčanje pažljivo slušali milioni, njegovo su imali priliku i da vide!  

Spektakularnu svadbu 29. jula 1981. godine prenosile su televizije širom sveta, a procenjuje se da je uz male tv prijemnike sve vreme ceremonije bilo 750 miliona ljudi!

Bizarna “greška” otkrila NAJVEĆU TAJNU BRAKA ČARLSA I DAJANE? Pažljivo gledajte – ŠTA NIJE U REDU NA SLICI?

Kralj Aleksandar I Karađorđević i kraljica Marija

 

Na listi najraskošnijih venčanja nalazi se i jedno domaće – venčanje kralja Aleksandra sa rumunskom princezom Marijom. Princeza je imala veoma visoko poreklo – rođena je kao treće dete rumunskog kralja Ferdinanda, njena baka po majci je bila sestra ruskog cara Aleksandra III, a deda po majci drugi sin britanske kraljice Viktorije.

Sa druge strane, kralj Aleksandar je bio na čelu novoformirane velike države Južnih Slovena i prekaljeni ratnik koji je iz Prvog svetskog rata izašao kao pobednik i oslobodilac.

Zato i ne čudi što je njihovo venčanje tog junskog dana 1922. bio je svetski događaj broj jedan. Samo 24 sata uoči venčanja u Beograd je doputovalo više od 20.000 ljudi! Na kraljevsku svadbu u Beogradu svoje izaslanike poslale su mnoge države. Predstavnike su poslali čak i Persija, pa i daleki Japan, a doputovao je i gost iz Austrije, sa kojom je do pre četiri godine Srbija ratovala.

Jedini kojima je bio zabranjen dolazak bili su Bugari, a zašto možete čitati OVDE!