Posle 3.700 godina, Ava, devojka iz bronzanog doba, ponovo je "oživljena", nakon što je tim stručnjaka vratio u život kroz dvodimenzionalnu sliku.

 

Uz pomoć lobanje koju su arheolozi pronašli 1987. godine u Ketnesu u Škotskoj, stručnjaci su uspeli da uklope crte lica i ožive Avu, što je inače skraćenica od “Achavanish”, dela dvogodišnjeg projekta arheologa Maje Hol.

 
Tokom istraživanja, Hol i njen tim su utvrdili da je Ava bila član evropske grupe naroda takozvanog “naroda pehara”.

Ova populacija je bila nastanjena u Britaniji 2.500 godina pre nove ere i oni su doneli metal, točak i manje centralizovanu političku kulturu državi, što je stavilo tačku na gradnju masovnih spomenika drevnih Britanaca.

“Narod pehara” je bio pozant po svojim malim i okruglim lobanjama, dok je Avina glava imala dosta neravan i nesvakidašnji oblik, što je moguća posledica čudnog običaja namernog vezivanja lobanje.

Istraživanje sugeriše da je Ava imala od 18 do 22 godine i da je najverovatnije bila deo veće zajednice koja se bavila uzgojem životinja.

– U ovom trenutku znamo jako malo o njenom životu, ali sam i pokrenula ovo istraživanje da bih došla do celovite priče o životu ove “bronzane devojke” – rekla je Holova za “Daily Mail”.

Nakon antropološke i patološke procene, stručnjaci su mogli da odrede pol i starost na osnovu pronađene lobanje, koju su fotografisali iz raznih uglova, a zatim je Hev Morison, stručnjak za rekonstrukcije, uspeo da oživi tinejdžerku iz bronzanog doba.