BRONZANA DEVOJKA je prava LEPOTICA! Naučnici otkrili kako je izgledala žena pre 3.700 godina (FOTO)

Praljudi
Pixabay.com

Posle 3.700 godina, Ava, devojka iz bronzanog doba, ponovo je "oživljena", nakon što je tim stručnjaka vratio u život kroz dvodimenzionalnu sliku.

 

Uz pomoć lobanje koju su arheolozi pronašli 1987. godine u Ketnesu u Škotskoj, stručnjaci su uspeli da uklope crte lica i ožive Avu, što je inače skraćenica od “Achavanish”, dela dvogodišnjeg projekta arheologa Maje Hol.

 
Tokom istraživanja, Hol i njen tim su utvrdili da je Ava bila član evropske grupe naroda takozvanog “naroda pehara”.

Ova populacija je bila nastanjena u Britaniji 2.500 godina pre nove ere i oni su doneli metal, točak i manje centralizovanu političku kulturu državi, što je stavilo tačku na gradnju masovnih spomenika drevnih Britanaca.

“Narod pehara” je bio pozant po svojim malim i okruglim lobanjama, dok je Avina glava imala dosta neravan i nesvakidašnji oblik, što je moguća posledica čudnog običaja namernog vezivanja lobanje.

Istraživanje sugeriše da je Ava imala od 18 do 22 godine i da je najverovatnije bila deo veće zajednice koja se bavila uzgojem životinja.

– U ovom trenutku znamo jako malo o njenom životu, ali sam i pokrenula ovo istraživanje da bih došla do celovite priče o životu ove “bronzane devojke” – rekla je Holova za “Daily Mail”.

Nakon antropološke i patološke procene, stručnjaci su mogli da odrede pol i starost na osnovu pronađene lobanje, koju su fotografisali iz raznih uglova, a zatim je Hev Morison, stručnjak za rekonstrukcije, uspeo da oživi tinejdžerku iz bronzanog doba.