Japanci planirali ATENTAT NA ČAPLINA! Slavnom glumcu život spasla BIZARNA PROMENA PLANA

Čarli Čaplin
dnevno.rs/ fotokolaž

Njegov lik je jedan od najprepoznatljivijih u istoriji filma. Kralj nemog filma i pionir komedije 20. veka, Čarli Čaplin u svojoj bogatoj biografiji ima jednu manje poznatu crticu vezanu za neverovatan sticaj okolnosti zahvaljujući kom je izbegao sigurnu smrt i to u Japanu!

  

Čaplinov stvaran život bio je podjednako turbulentan kao i onaj koji je vodio na filmu, a u prilog tome stoji podatak da je tokom 1930. na neverovatan način izbegao atentan koji je na njega spreman u Japanu. Ne, ovo nije vic!

U februaru 1931. potpisan je mirovni sporazum između Ujedinjenog kraljevstva, Japana, Francuske, Italije i SAD koji je imao za cilj da uspori trku oko naoružanja ovih ekonomskih giganata, piše portal “Vintage news”.

Japan se striktno držao sporazuma ali, to se nije svidelo ekstremno nacionalističkoj struji u samoj mornarici ove zemlje. Protivnici sporazuma su smatrali da on direktno utiče na slabljenje vojne snage japanskog carstva te su stoga odlučili da izvrše atentat na premijera Inukaja Tcujošija. 

 

Premijer Japana Inukaj Tcujoši, Foto: Wikipedia

Atentat je trebalo da izazove prevrat kojim bi vojska došla na čelo države. Konspiratorima su pomagali civili, inače članovi čuvene “Krvne lige”. Plan je bio da se provali u premijerovu kuću i izvrši atetntat na političara i njegovog dvadesetjednogodišnjeg sina.

Baš u to vreme Čarli Čaplin je posetio Japan i premijer je odlučio da mu organizuje prijem u sopstvenom domu.

Ubice su saznale za tu posetu i odlučile da je to prilika koju ne smeju da propuste. Ako bi uspeli da ubiju i slavnog glumca tako bi sigurno isprovocirali sukob između SAD i Japana.

Tog 15. maja 1932. godine atentatori su provalile u kuću ministra Tcujošija. Ono što nisu znali je da je u poslednjem trenutku poseta Čarlija Čaplina odložena!

Jedina žrtva bio je premijer jer je njegov sin Inukaj Takeru izveo Čaplina na sumo meč. Ova promena plana u poslednji čas, spasila je život i glumcu i premijerovom sinu.

Zahvaljujući ovom pukom sticaju okolnosti, Čaplin će preživeti i kasnije snimiti svoje kultne filmove kao što su “Moderna vremena”, “Veliki diktator”i “Svetla pozornice”. Da je kojim slučajem protokol bio sproveden kako je planirano, slavni umetnik svakako ne bi preživeo jer je tog dana u kuću premijera Inakaja ušlo 11 profesionalnih ubica.

Članovi grupe su naknadno uhvaćeni i procesuirani.

 

Foto: Suđenje “Krvnoj ligi”.

Presuda je ubrzo stigla i na zaprepašćenje mnogih bila je izuzetno blaga jer je na sud izvršen pritisak. Tokom sudskog procesa “Krvnoj ligi” pristigla je peticija sa 350.000 potpisa. Kuriozitet ove peticije bio je što su svih 350.000 potpisa bili načinjeni krvlju potpisnika.

Tako je Čarli Čaplin srećno izbegao atetat i samim tim postao svedok istorijskog događaja koji je vodio porastu japanskog militarizma.loading...