Sigurno ste bar jednom čuli starije kako pričaju o "poštenim mangupima" koji su nekada čuvali narod. Bili su to lokalni fajteri, bokseri, borci... Jedan od njih, Dragiša Stanković Čelik, više puta je dokazao koliki je bio patriota, ali i poštenjačina.

 

Dragiša Stanković rođen je u Vlasotincu 1939. godine, da bi se kao dečak preselio u Niš da bi mogao da se školuje. Počeo je da se bavi boksom sa 17 godina, da bi već godinu dana kasnije postao kapiten prvog tima.

Nadimak “Čelik” došao je logično, pošto je Dragiša u karijeri imao 520 mečeva – od čega 512 pobeda i samo 8 izgubljenih i to većinu diskvalifikacijom. Većinu mečeva završavao je nokautom, a on sam nikada nije bio nokautiran.

Imao je samo 31 godinu kad je prestao da se bavi profesionalnim boksom. Odlučio je da je vreme za penziju onog trena kada mu je menadžer, čuveni Bruno Miler, ponudio da izgubi meč protiv Kukeca i to u drugoj rundi nokautom. Nuđeno mu je čak 250 hiljada nemačkih maraka. Čelik je u četvrtoj rundi brutalnim nokautom bacio Kukeca kroz konopce. Bio je to kraj saradnje sa Brunom Milerom i finiš blistave karijere niškog boksera.

Godinu dana kasnije borio je egzibicioni meč u rodnom Nišu. U suprotnom uglu ringa našao se evropski prvak Mate Parlov. Čelik jeste izgubio taj meč, ali Mate je do smrti govorio da je Dragiša bio jedan od tri najteža protivnika i da je bio moralni pobednik meča u Nišu.

Po napuštanju ringa, Čelik se bacio u biznis. Jedno vreme je držao restoran, a potom lanac kioska. Obogatio se, važeći za najvećeg srećnika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Dragiša je dva puta osvojio glavnu premiju na Lotou i 14 puta zaredom glavnu premiju na sportskoj prognozi, zbog čega je kasnije smanjen fond ove nagradne igre. Čelik je pokrenuo proizvodnju kafe koja je nosila naziv po njegovom nadimku.

Da je bio veliki patriota dokazao je više puta, a Srbija će zauvek pamtiti njegove postupke. Veliki Čelik odrekao se svoje penzije u korist države tokom bombardovanja, a vojsci je poklonio 30 tona kafe. Postoji priča i da je poklonio stan državi kako bi se u njega uselile izbeglice sa Kosmeta kojima su Albanci spalili kuću.

Dragiša Stanković Čelik, veliki prijatelj brojnih poznatih ličnosti, preminuo je 17. januara 2015. godine, posle kraće bolesti od posledica moždanog udara.loading...