CIA je decenijama imala mnogo planova da ubije Fidela Kastra, ali OVAJ JE BIO NAJLUĐI

Fidel Kastro
Wikipedia

CIA je navodno imala više čudnih planova kako da ubije bivšeg kubanskog lidera Fidela Kastra, ali jedan od najčudnijih podrazumevao je gljivice, bakterije i ronilačko odelo.

 

Američki arhiv za nacionalnu bezbednost objavio je informacije da je Vašington pokušao da ubije Fidela, tako što su mu tuberkulozom inficirali ronilačko odelo, piše Russia today.

Arhiv navodi da je američka Vlada kontaktirala advokata Džejmsa Donovana kako bi pregovarao sa Fidelom. CIA je verovala da će Donovanovu povezanosti sa kubanskim liderom da iskoriste i da ubiju Kastra.

Napravljen je tajni plan, da tokom pregovora sa Fidelom, advokat preda poklon Kastru, s obzirom na to da su obojica voleli da rone.

Međutim, Donovan nije ni znao za ovaj opaki plan i da su odelo i aparat za disanje zaraženi gljivicama i opasnim bakterijama. Ubilački plan je propao kada je Milan Miskovski, advokat CIA-e, rekao Donovanu da proveri da neko nije “čačakao” oko odela.

Godine 1963. Kastro i Donovan su se sastali i američki advokat je predao poklon kubanskom lideru. Ronilačaka oprema nije bila zaražena zahvaljujući savetu Miskovskog.

Ostali pokušaji 

Postojalo je puno zavera kako da se ubije Fidel, a jedna od najpoznatijih je i cigara koja bi eksplodirala čim bi je zapalio kubanski predsednik. Pošto je pored pušenja voleo da pije i milkšejk od jagode, postojala je i ideja da ga otruju.

Smatra se da je poslednji atentat bio 2000. godine kada je planirano da se digne u vazduh sala u Panami gde je Kastro trebalo da održi govor.

Nedavno se pojavio i film koji prati život Džejmsa Donovana. Baš na ovogodišnjoj dodeli Oskara, “Most Špijuna”, gde Donovanov lik tumači Tom Henks, nominovan je za najbolji film.