CIA otvorila TAJNE dokumente: TITOV NAJBLIŽI SARADNIK kupovao DIJAMANTE na veliko

Dijamant
Wikipedia/Chris 73

Otvaramo za vas CIA dokument "RDP-82-00457R003500030004-0" u kojem je izveštaj o kupovini dijamanata. Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) postavila je na internet 12 miliona stranica sa kojih je skinuta oznaka tajnosti. U ovim dokumentima, na više mesta spominje se Jugoslavija i njen lider Josip Broz Tito.

 

Foto: Aleksandar Ranković

Čovek za koga tvrde da je prisluškivao Tita i sam je bio pod prismotrom službi. Aleksandar Leka Ranković, nekadašnji šef OZNE, ministar policije, potpredsednik SFRJ, član najužeg rukovodstva Saveza komunista Jugoslavije do smenjivanja sa svih funkcija 1966. godine, overen je od strane CIA kako kupuje dijamante!

U poverljivom izveštaju agenata američke obaveštajne službe koji su pratili prvog do Tita, poslanom 10. oktobra 1949. u Lengli (centrala CIA), na jednoj stranici je opisano kako je Ranković, “kao privatno lice obavljao diskretne kupovine dragulja širom zemlje“.

Nedavno je u Zagrebu i Beogradu, posle procene vrednosti, kupio veliki broj dijamanata od privatnih lica, plativši za njih visoku cenu“, stoji u izveštaju CIA.

 

U arhivu CIA ovaj zanimljiv dokument pospremljen je u arhivu pod rednim brojem 77/1763, a oznaku tajnosti potvrdio je lično direktor CIA, admiral Stansfild Turner 16. oktobra 1978. Njegovo publikovanje nije bilo dozvoljeno ni 23. decembra 2005. Porter Johnston Goss, koji je tada dospeo u fotelju prvog čoveka Lenglija, potpisao je da dokument još uvek nosi simptomatičan pečat bez čijeg brisanja ne može da izađe iz fijoke. Mogli su da ga pogledaju jedino američki zvaničnici.

Nije još poznato u koju svrhu je kupovao dijamante. Ranković je, inače, umro 1983, a grad Beograd je 2015. objavio prodaju njegove vile na Senjaku. Od prvobitnog bogatstva nije ostalo ništa, okupirali su je beskućnici i narkomani. Vila tajni se nalazila na placu od 40 ari, a ukupna tržišna vrednost objekta i zemljišta u junu 2013. iznosila je 4.523.716,65 evra i za nju nije stigao zahtev za restituciju.