Čitav svet je gledao OTVARANJE BRITANSKOG PARLAMENTA: Iza svakog koraka krije se TRADICIJA STARA VEKOVIMA

Jučerašnja pompa za početak novog zasedanja britanskog Parlamenta koja sledi rituale stare više vekova dala je javnosti odredjeno osećanje sigurnosti u jeku previranja oko Bregzita.

Beta

Novo zasedanje parlamenta po protokolu je juče otvorila kralica Elizabeta Druga, monarh najduže na vlasti u britanskoj istoriji, u veličanstvenom okruženju Doma Lordova, gornjeg doma britanskog Parlamenta.

Devedesettrogodišnju kraljicu pratio je njen najstariji sin princ Čarls jer je njen suprug princ Filip, koji je napunio 98 godina, u najvećoj meri prestao da učestvuje u javnom životu.

Zvanični početak rada Parlamenta predstavlja retku priliku kada se na jednom mestu nađu predstavnici Doma Lordova, Doma komuna, donjeg doma i monarh.

Ritual uključuje i zvaničnika Doma Lordova poznatog kao “Blek Rod” (“razvodnik crni štap”), prvi put ovu ulogu obavlja žena, Sara Klark. Ona biva odbijena kada pokuša da uđe u donji dom Parlamenta da pozove članove da čuju kraljicu.

Vrata se zatvore u lice osobe koja je Blek Rod da simbolizije nezavisnost donjeg doma Parlamenta od monarha, i onda se otvore kada ta osoba kuca tri puta na vrata sa štapom od ebonovine.

Pažljiva koreografija prati dolazak kraljice na ulaz za suverene u Parlamentu. Ona putuje od Bakingemske palate u kočijama sa konjina, u pratnji konjice. Pre njenog dolaska skupocena carska državna kruna i druge stvari koje se koriste za ceremoniju donete su u Parlament u odvojenim jako čuvanim kočijama.

Kruna ima 2.868 dijamanata, uključujući dijamant Drugu zvezdu Afrike i mnogo drugo drago kamenje. Kruna je napravljena za krunisanje kralja Džordža VI 1937. godine na osnovu krune osmišljene za kraljicu Viktoriju 1838.

Teška kruna je moćni simbol kraljičinog autoriteta, ali Elizabeta je odlučila da je ne nosi. Umesto toga kruna je postavljena na obližnje jastuče.

Kraljica je zatim pročitala kraljičin govor, koji zapravo sastavlja vlada i predstavlja plan rada vlade. Govor je počeo insistiranjem na tome da je prioritet vlade uvek bio da osigura da Velika Britanija napusti EU do 31. oktobra.