CRNOGORSKO OSTRVO SMRTI: Napušteno stenje koje je vekovima donosilo SAMO UŽAS

Pre samo nekoliko decenija na ovom ostrvcetu u Crnoj Gori dešavale su se užasne stvari. Sada će to biti najnoviji raj za bogataše iz Evrope.

Wikipedia/Klackalica

Mamula, u pomorskim kartama uglavnom uvedeno kao Lastavica, malo je ostrvo u Jadranskom moru, u Crnoj Gori, na ulazu u Bokokotorski zaliv. Kružnog je oblika, prečnika 200 metara.

Oko 80% površine ostrva zauzima tvrđava, koju je sredinom 19. veka izgradio austrougarski general Lazar Mamula. Iako ga je izgradila austrougarska vojska, ona ga nikada nije koristila u vojne svrhe.

Plesačica na “pjenu od mora”: Čuvena BUDVANSKA BALERINA zapravo PRIČA O TRAGEDIJI koju malo ko zna

Wikipedia/Bengt Nyman

Tokom oba svetska rata tvrđava je služila kao zloglasni zatvor poznat po okrutnosti. U Drugom svetskom ratu ga je 30. maja 1942. preuzela fašistička Italija i tamo zatvarala partizane i antifašiste iz okolnih područja. Pod vladavinom Musolinija, od preko 2.000 zatvorenika 130 je ubijeno ili umrlo od gladi.

O koncentracionom logoru, u kome je za vreme Drugog svetskog rata bio zatočen veći broj lica srpskog porekla sa područja Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore, govori i film “Kampo Mamula” iz 1959. godine, režisera Velimira Stojanovića.

Danas tvrđava propada, a nijedan projekat oživljavanja ove potencijalne turističke atrakcije do sada nije sproveden u delo. Ipak, to će se možda promeniti uskoro…

ROMEO I JULIJA IZ CRNE GORE: Njihova ljubav ušla je u legendu, a rastavila ih je TRAGEDIJA VEĆA OD ŠEKSPIROVE

Wikipedia/Klackalica

Zahvaljujući investiciji od 23,95 miliona dolara švajcarske kompanije OHM Mamula će postati luksuzan rizort. 

Planira se da se napušteno ostrvo i tvrđava koji datiraju iz Drugog svetskog rata pretvore u rizort sa dve plaže, centrom za sportove na vodi, restoranima i barovima, spa-centrom i tri bazena. 

Izgradiće se i luka za goste hotela, a za goste hotela na raspolaganju će biti 33 apartmana.

Istorija pamti mnoge sukobe ali ovaj RAT BIO JE NAJBIZARNIJI! Još luđe – vodila ga je CRNA GORA!