ČUDESNA SUDBINA “NAJLEPŠE DEBELE DAME”: Imala je 250 KILA, ugojila se zbog muža, a onda SMRŠALA zbog sebe

Stekla je svetsku slavu kao "najlepša debela žena na svetu", a onda je okrenula novi list i bacila se na rigoroznu dijetu, usled koje se dodatno proslavila, ovaj put kao "mršava dama" i autorka tadašnjeg bestselera "Najveća dijeta na svetu". Uplovite u čudesni svet Doli Dimpls, svetske zvezde nekih davnih vremena.

Printscreen

Celesta Herman (umetničko ime Doli Dimpls) rođena je 18. jula 1901. godine u gradu Sinsinati u saveznoj američkoj državi Ohajo. Njena težina po rođenju i u ranom detinjstvu bila je sasvim normalna, kao i apetit.

Međutim, njena porodica mešanog porekla – malo Amerikanaca, malo Nemaca, gajila je veliku ljubav prema hrani. Nije ni to bio toliki problem, koliko je problem bio porodični prijatelj, po struci mesar. On je obožavao Doli, a zajedno su smislili igru pri kojoj je ona radila razne sitnice za komadiće mesa. Razvila je toliku ljubav prema mesu da joj je to bilo i prva reč koju je izgovorila.

To je bio začetak strasti koju je gajila prema hrani. Uskoro je igračke zamenila slatkišima, pare za džeparac koristila kako bi krišom kupila meso, i trpela uvrede u školi. Njeni roditelji su je tešili tako što bi joj skuvali neko jelo koje ona voli, a izbor je bio ogroman.

U šestom razredu imala je 68 kilograma, 136 kada je napustila školu, i preko 181 u kasnijem životnom dobu, i to na visinu od nekih 130 centimetara.

Uprkos svom gabaritu, Doli je važila za nestvarno lepu ženu. Nakon školovanja, radila je u fabrici, kao manikirka, a prodavala je i kozmetiku. U tom periodu upoznala je Frenka Gejera. Frenk je bio izrazito vitak čovek, ali je gajio strast prema krupnim ženama, i tako je Doli uplovila u vezu sa njim.

Frenk je, međutim, smatrao da ne bi bilo loše da Doli nabaci još nekoliko kilograma, pa je svim silama ohrabrivao njen nezaustavljivi apetit. Zahvaljujući njemu, Doli je nabacila dodatnih 45 kilograma, i tada ju je Frenk odveo pred oltar.

Imali su prilično srećan brak, a 1927. godine otputovali su u Detroit kako bi videli tamnošnji cirkus nakaza. Organizatori cirkusa spazili su Doli i zamolili je da je izmere – ispostavilo se da je teža od njihove tadašnje “debele dame” za celih 20 kilograma. Istog trenutka ponudili su joj radno mesto, i prihvatila je.

Za umetničko ime odabrala je Doli Dimpls, a ponekad i Džoli Doli, a predstavljali su je kao “najlepšu debelu damu na svetu”.

Tipični dnevni obroci Doli Dimpls, koje je sama zapisala:

DORUČAK

4 do 8 jaja, na bilo koji način, 200 grama slanine ili 500 i više grama šunke

Kandirane breskve sa šlagom i dodatim šećerom

Vekna hleba sa puterom i džemom

Kafa sa šlagom umesto mleka,sa šećerom

RUČAK

Tri do četiri svinjske šnicle, sa prženim krompirićima uz dosta masti

Povrće u sosu od pavlake, šećera, soli i bibera sa veknom hleba namazanim puterom

Četiri parčeta pite od breskvi sa šlagom

Litar mleka

UŽINA

Jedna ili više kutija slatkiša

Oko sedam banana

Kolači, jabuke i kokice

VEČERA

Najmanje jedno pečeno pile i dosta pire krompira, potopljenog u masnoću od mesa, kome je dodavala i puter

Dva avokada ili zelena salata sa sirom i majonezom

Keks sa puterom i medom

Četiri parčeta pite, pola torte ili kilo slatkiša, uz dosta mleka

GRICKALICE
4 ili 5 sendviča

Sladoled ili šlag

UŽINA PRED SPAVANJE

Dva parčeta pite i krekeri, koje je grickala dok ne zaspi.

Doli je bila potpuno opijena slavom i davala je sve od sebe kako bi se dodatno ugojila. Jela je stravične količine krompira, mleko je dnevno pila na litre, u svakom trenutku je u ruci imala komad mesa, a hleb je jela na vekne. Tridesetih godina prošlog veka imala je preko 251 kilogram, a materijal od koga su joj šili haljine bio je dugačak preko 10 metara.

Svoje neumereno konzumiranje hrane nazivala je “režimom održavanja lepote”:

– Jela sam od momenta kada bih izjutra otvorila oči pa sve dok ne legnem da spavam – govorila je Doli.

Njena ishrana bazirala se na ogromnim količinama mesa, krompira, dnevno bi pojela najmanje četiri vekne hleba, mleko je pila na litre, bez kilograma šećera smatrala bi da joj je dan propao – većinu šećera unosila je kroz kolače, torte i pite.

Međutim, 1950. godine, sve je krenulo nizbrdo – imala je gotovo fatalan infarkt. Lekari su joj rekli da hitno mora da se baci na dijetu ili će umreti. Preplašena, iste sekunde dala je otkaz u cirkusu i bacila se na rigoroznu dijetu.

Jela je samo hranu za bebe. Izgubila je preko 200 kilograma i završila u Ginisovoj knjizi rekorda zbog najvećeg gubutka kilograma u najkraćem roku.

Uskoro je zaradila nadimak “mršava dama” i ostatak života je provela kao guru za dijetu i pravilnu ishranu. Napisala je i bestseler pod imenom “Najveća dijeta na svetu”.

Preminula je 1982. godine kao srećna i mršava žena.